Sałatka z kalafiora najlepsza jest wiosną i latem, ale każda inna pora roku będzie też dobra na jej wykonanie.
Jest bardzo prosta i nie zabiera nam dużo czasu.
Składniki:
- kalafior średniej wielkości
- 3 duże pomidory
- 2 duże cebule
- 5-6 jaja rozmiar L
- kwaśna śmietana
- majonez, dobrej jakości
- sól
- pieprz
- pietruszka zielona do dekoracji
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo i odstaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu pokroj jaka w plastry. Kalafior, podziel na różyczki i ugotuj al dente w osolonej wodzie z odrobiną vegety. Pomidory obierz ze skórki i przekroj każdy na pół. Połówki pomidorów pokrój w plastry. Cebulę posiekaj drobno. Śmietanę połącz z majonezem w proporcjach: 2/3 śmietany + 1/3 majonezu (jeżeli ktoś lubi bardziej wyrazisty smak sosu można dodać więcej majonezu.
Układanie sałatki:
W głębokich półmiskach układamy w pierwszej kolejności drobno rozczłonkowany kalafior. Warstwę kalafiora delikatnie solimy i pieprzymy. Na tej warstwie układamy pokrojone w plastry połówki pomidorów, które też delikatnie solimy i pieprzymy. Na pomidory posypujemy drobno pokrojona cebulę. Następnie układamy pokrojone w plastry połówki jajek. Należy je, po ułożeniu, również osolić i opieprzyć. Na koniec warstwy polewamy sosem z majonezu i śmietany i dekorujemy posiekaną zielona pietruszką.
SMACZNEGO!!!