Ciasto, które powstało na bazie przepisu na placek z białą czekoladą z dodatkiem tego, co było w domu. Nie chciało mi się wychodzić do sklepu, a zbliżali się goście, więc ukręciłam wariację na temat blondies. W zamrażarce były maliny, w lodówce cytryna...
Pamiętacie tę scenę z bajki Zakochany Kundel (1955/1997), gdzie główni bohaterowie jedzą razem spaghetti z pulpetami? Mnie to danie kojarzy się właśnie z tą kreskówką, choć jest to jeden z najbardziej popularnych pomysłów na makaron.W książce Jadłonomi...
Aloo to ziemniaki, gobi to kalafior. Aloo Gobi to typowe indyjskie curry.Ja je jem z ryżem jaśminowym lub brązowym z odrobiną cynamonu.Oczywiście najlepiej smakuje latem, kiedy dostępne są młode warzywaSkładniki:Przepis (odrobinę zmieniony) pochodzi z ...
Tabbouleh to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni arabskiej. Jest to sałatka na bazie kaszy bulgur lub kuskus z drobno pokrojonymi pomidorami i ogórkami oraz dużą ilością mięty i natki pietruszki.Według mnie jest idealna na lato. Po pierwsze wyko...
Jajecznica. Jedno z najbardziej popularnych dań śniadaniowych w Polsce. Każdy ma na nią swój sposób. Ja ostatnio przekonałam się do metody Jamiego - rozbełtane jaja (z chlustem mleka, szczypiorkiem, solą i pieprzem) wlewam na rozgrzaną patelnię z masłe...
Jak zobaczyłam ten przepis w książce Marty Dymek, nie mogłam nie ugotować tej zupy. Nie mogłam przejść obojętnie...kartkować obojętnie obok takiego zestawienia. Tak sobie myślę, że chciałabym też zrobić zupę (albo coś) z figi z makiem, pasternakiem.Zup...
Pyszna, zdrowa bułeczka śniadaniowa czekała na pożarcie.I już stanęłam przy lodówce, otworzyłam ją i wyjęłam pudełko z serami, by wyjąć mój ulubiony masdamer. Chciałam go położyć na warstwie majonezu i skrawkach chrupiących sałat, a potem przykryć pomi...
Tradycyjny deser polski, od lat konkuruje z szarlotką o palmę pierwszeństwa na polskich stołach. Mam wrażenie, że szarlotka jest ciastem bardziej na co dzień, a sernik - gdyż jest bardziej pracochłonny - od święta.Sernik krakowski to klasyka. Trzy razy...
Poprosiłam pewną osobę, żeby kupiła mi płatki owsiane. Osoba ta, nie spostrzegłszy różnicy, przyniosła mi otręby.Nie jestem fanką otrębów, po prostu czasem dodaję je tu i tam. A to do chleba, a to do naleśników, a to do ciasta. Tym razem postanow...
Czasami jest tak, że mam ogromną ochotę na sałaty i kupuję wiele odmian jednocześnie. Szybko okazuje się jednak, że jestem osamotniona w swym zapale do zieleniny. I wtedy wymyślam różne rzeczy, aby nic się nie zmarnowało. Przy tej okazji warto wspomnie...
Ten tort, robię ostatnio bardzo często. Mimo to nigdy nie zdołałam go sfotografować, bo znikał w mgnieniu oka. Tym razem się udało i w końcu publikuję przepis, o który często pytaliście.Tort nie jest na bazie biszkoptu, więc nikt nie powinien mie...
Piekłam ostatnio duży tort. Potroiłam wszystkie składniki i ciasto urosło tak wysokie, że nie zmieściłoby się do pudełka. Musiałam więc odjąć jedną warstwę mocnoczekoladowego wypieku i wtedy przypomniałam sobie o bajaderce.Bajaderka to ciastko, które p...
Bardzo lubię kaszę i chętnie odkrywam jej różne oblicza. Używam jej nie tylko jako dodatek do obiadu, ale także na śniadanie, do ciast, czy jako bazę do kaszotta.Tym razem kasza w nowej odsłonie. Tworząc to danie inspirowałam się przepisem z Kukbuka i ...
Nasiona chia mają teraz swoje 5 minut. Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), dająca te ziarenka,pochodzi z Meksyku i Gwatemali.To kolejny produkt zwany superfood. Czym sobie zasłużył na to wyjątkowe określenie?Otóż nasiona chia mają 8 r...
To mój pierwszy sernik wegański, a właściwie bezsernik. Robiłam go bazując na przepisie z vegelicious, uwiedziona trendem na zdrowe łakocie z kaszy.Ostatnio jem bardzo dużo słodyczy, a to ciasto nie ma dodatku cukru i można je zrobić bez mąki, a do teg...
Moja krótka przygoda z pasztetem rozpoczęła się od przepisu Magdy Gessler na kolorową wersję wegetariańską - wyszedł brzydki (ja wiem, że pasztety z reguły nie są ładne, ale ten wyglądał bardzo źle) i niesmaczny (a może nawet obrzydliwy?), a pochłonął ...