Bardzo smaczne, bezglutenowe biszkopty. Już od dłuższego czasu miałam ochotę na budyń z biszkoptami. Chciałam jednak, by był to zdrowy posiłek,dlatego biszkopty upiekłam sama. Postawiłam na bezglutenowe, bo miałam cały kilogram mąki kukurydzianej (wciąż mam w planach zrobienie z niej chleba, używam jej też do gofrów). Na pewno nie ma porównania między tymi, a takimi kupionymi w sklepie, do których często używane są jajka w proszku, są przygotowane z mąki pszennej najniższego typu i posiadają baaardzo dużo przetworzonego,białego cukru. Jak najbardziej polecam! :) Z podanych składników wyszły mi 2 blachy biszkoptów, około 25-30 :)
Wartość kaloryczna wszystkich biszkoptów: 498 kcalBiałko: 19gTłuszcze: 15gWęglowodany: 70g
Wartość kaloryczna jednego biszkopta: 16,9kcalBiałko: 0,64gTłuszcze: 0,5gWęglowodany: 2,32gSkładniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru pudru trzcinowego
- 3 łyżki mąki kukurydzianek
- łyżka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki sody
Całe jajka wbić do miski, dodać cukier puder trzcinowy i ubijać tak długo, aż jajka staną się puszyste i białe, kolejno dodawać sodę i wymieszane ze sobą mąki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać ciasto, jest dość lejące, należy robić ''kleksy'' łyżką dość daleko od siebie, bo inaczej biszkopty się zleją ze sobą. Piec około 10-15 minut aż się zarumienią w 180 stopniach.