Schab ze śliwka przepis bardzo prosty i szybki w wykonaniu Doprawiając go dodatkowo ulubionymi przyprawami zaskoczy nie jednego łasucha
Schab smakuja zarówno na ciepło jak i na zimno
Składniki;
eula w kuchni
schab ok. 1,5 kg
kilka suszonych śliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka majeranku
sól
oliwa
Przygotownie ;
Przy pomocy długiego noża robię w schabie dziurę, najlepiej z obydwu stron, tak aby spotkały się po środku. Lekko przekręcam nóż w mięsie, by powiększyć otwór. Wkładam śliwki suszone. Nie za dużo, by nie pękł podczas pieczenia, po prostu jedna za drugą.
Polewam oliwą i nacieram czosnkiem i przyprawami.
Wkładam do naczynia żaroodpornego z oliwą. I wkładam do lodówki najlepiej na cała noc ( lub na parę godzin aby mięso nabrało aromatu )
Natępnego dnia mięso wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ponad godzinę (czas zależy od wielkości mięsa, warto wbić nóż, jeśli tłuszcz będzie jasny, a nie różowy, to gotowe). W trakcie pieczenia warto dodać odrobinę wody lub tłuszczu.
Gdy mięso jest już gotowe,kroję na plastry
Smacznego!
Mięso robiłam na komunie córki podałam je z ziemniakami , sałatka z czerwonej kapusty i sosem pieczarkowym