Nie wyobrażałam sobie, że to będzie aż tak pyszne. Bo jest, naprawde !
Kasza jaglana na słodko jest rewelacyjna, w połączeniu z czekolada w cieście i z orzechami w kremie. Cudowne są. Przepis na babeczki mam ze strony "
Gotuj zdrowo". Częściowo zmieniłam.
SKŁADNIKI (około 20 babeczek):
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
- 1/2 szklanki dowolnej mąki (użyłam kukurydzianej)
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 100 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 6 daktyli bez pestek
- 3 jajka, bialka oddzielone od żółtek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta kurkumy
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 lyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- szczypta soli morskiej do ubijania białek
krem jaglany:
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
- 6 daktyli bez pestek
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- szczypta cynamonu
dodatkowo:
- truskawki i listki świeżej mięty np. czekoladowej
Makę przesiewamy, dodajemy do niej sodę, cynamon, kurkumę i kardamon.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, foremki do muffinek wykładamy papilotkami.
Do miski wkładamy żółtka i cukier, ucieramy na gładką masę, a następnie dodajemy stopniowo suche składniki i olej ciągle ucierając.
Do rondelka dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, daktyle i jogurt. Podgrzewamy kilka minut i miksujemy na gładko za pomocą blendera. Dodajemy do mocno ciepłej masy czekolade i mieszamy, aż się rozpuści. Zostawiamy do przestygnięcia i łączymy z wcześniej ucieranymi żółtkami z mąka i olejem.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i łączymy z ciastem. Delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła.
Gotową mieszankę nakąłdamy za pomocą łyżki do przygotowanych foremek i wkładamy do piekarnika, pieczemy około 25 minut. Wyciagamy z piekarnika i studzimy.
A w tym czasie przygotowujemy krem jaglany: kasze jaglaną łączymy z mielonymi orzechami laskowymi, szczyptą cynamonu i podgrzanym jogurtem z daktylami. Wszystko blendujemy na gładki krem. Gdy będzie za gęsty, możemy dodać trochę wody i zmiksować raz jeszcze. Gotowy krem nakładamy na przestudzone muffinki i dekorujemy truskawką i miętą.
Smacznego :)