Mleczko doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy ogień, wsypujemy kakao, mieszamy dokładnie, dodajemy miód
Domowe orzechy w czekoladzie
- 100 g orzechów laskowych
- 50 g żurawiny suszonej
- 100 g gorzkiej czekolady min 70 %
1. Czekoladę roztapiamy. Ja to robię tak: w małym garnku gotuję wodę. Jak się zagotuje, wyłączam ogień i kładę na górę metalową miseczkę, wrzucam czekoladę i mieszam
2. Jak czekolada trochę ostygnie wrzucamy do niej bakalie i dokładnie mieszamy. Wykładamy, żeby nie były za bardzo sklejone i wkładamy do lodówki aż skorupka czekoladowa zrobi się twarda
3. Przechowujemy do kilku dni w lodówce
Ciasto cytrynowe
- szklanka mąki orkiszowej
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 jajka
-3 łyżki cukru trzcinowego/ksylitolu
- 1 cytryna
- szklanka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
1. Cytrynę lekko sparzyć i zetrzeć skórkę. Na koniec wycisnąć z niej sok
2. W misce zmiksować jajka z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko kokosowe, sok i startą skórkę z cytryny. Dokładnie wszystko potraktować mikserem. Na koniec wsypać wiórki i dodać aromat. Wymieszać wszystko już najlepiej łyżką
3.
Keksówkę natłuścić lub wyłożyć papierem. Rozgrzać piekarnik do
180 stopni i piec ok 40 minut- do "suchego patyczka"
4. Zostawić do przestygnięcia i zajadać :)
SMACZNEGO :)