Kolejna z moich ulubionych sałatek. Dodatek marchewki i selera daje naprawdę świetny smak. Bardzo lubię kombinować ze składem sałatek oraz różnymi sosami bo jedna i ta sama nudzi się :)Składniki można można modyfikować wg własnego gustu i smaku.
4 porcje
- średnia sałata lodowa
- 4 jajka
- mały słoiczek konserwowej marchewki z selerem
- papryka czerwona
- mały ogórek
- 100 g sera feta
Sos
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz bazylia, oregano
Grzanki
- 3 kawałki chleba lub 3 połówki bułki
- łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- ulubione zioła
1. Jajka gotujemy- ja lubię jak są półtwarde. Sałatę kroimy i płuczemy. Paprykę i ogórka kroimy drobno
2. Przygotowujemy sos: blendujemy olej, wodę, musztardę, ocet i miód. Jak powstanie gładka masa doprawiamy solą, pieprzem i ziołami
2. Ugotowane i przestudzone jajka kroimy w kostkę, to samo robimy z serem. Warzywa konserwowe odcedzamy: ja jeszcze płuczę pod zimną wodą
3. Wszystkie składniki mieszamy razem i polewamy sosem. Wkładamy do lodówki żeby smaki się połączyły
4. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Pieczywo kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy oliwę przeciśnięty czosnek oraz zioła. Wrzucamy kawałki pieczywa i dokładnie mieszamy. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy na to nasze grzanki, wkładamy do piekarnika i pieczemy aż będą chrupkie. Posypujemy każdą porcje sałatki
SMACZNEGO :)
Zapraszam również na moje dietetyczne zmagania :)