Ziarenka smaku, Vegeta, Maggi, kostki rosołowe... Niestety jeszcze niewiele gospodyń ma świadomość co te zawierają w sobie. Wzmacniacze smaku nie są dobre dla dorosłego organizmu a co dopiero dla dziecka. Niestety jeszcze w wielu przedszkolach i szkołach (przed reformą o zakazie soli i cukru) stosowano je do zup i sosów. Zastanawia mnie po co? Przecież spokojnie można dodać samej soli, zupę zrobić na sporej ilości warzyw i mamy pyszny smak. No ale kostkę rosołową wystarczy tylko wrzucić i mamy "pyszną" zupę. Nie przeczę, swojego czasu używałam dopóki nie zaczęłam czytać etykiet i nie nauczyłam się robić naturalnie smacznej zupy i sosów.
A domową kostkę rosołową można zrobić łatwo. Wystarczy resztę rosołu lub bulionu warzywnego wlać do foremek na lód i zamrozić. Vegetę lub właśnie ziarenka smaku robi się też prosto. Kupujemy warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, sól, koperek, pieprz. Warzywa suszymy w suszarce do warzyw lub w piekarniku w niskiej temperaturze. Na koniec rozdrabniamy to w blenderze i przechowujemy w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Jeśli jednak nie możemy się obejść bez tej przyprawy, zerknijmy na skład:
- sól
- wzmacniacze smaku ( glutaminian monosodowy, rybonukleotydy disodowe)
- cukier
- 5,7 % suszonych warzyw
- olej słonecznikowy i rzepakowy
- koncentrat czosnku
- ryboflawina (barwnik)
- aromat
- sól- jest na pierwszym miejscu, wiec wiemy ze jest to składnik, którego w opakowaniu jest najwięcej. To nie jest dobra wiadomość
- wzmacniacze smaku- mają za zadanie sprawić, by potrawa była smaczniejsza i bardziej wyrazista. Niestety jest to składnik chemiczny, nieobojętny dla organizmu. Głównie powodują alergie oraz biegunkę
- cukier- sól jeszcze mogę zrozumieć ale cukier na 3 miejscu? To oznacza, ze jest go więcej niż warzyw, które powinny być jako pierwsze
- 5,7 % suszonych warzyw- jak na produkt, który szczyci się tym ze zawiera warzywa to chyba nie a wiele? ;)
- olej słonecznikowy i rzepakowy- nie sadze, żeby były tam potrzebny ale to i tak lepiej niż palmowy
- koncentrat czosnku- jest to wyciąg ze świeżego czosnku a następnie zostaje poddany suszeniu. Ma zadanie bakterio i grzybobójcze
- E 101- ryboflawina (barwnik)- jest to naturalny barwnik witaminowy z grupy B o lekko pomarańczowej barwie
- aromat- jako, ze jest za mało sztuczności to dorzucimy jeszcze aromacik :)
MOJA OCENA W SKALI 1-10
1
Legenda:
SKŁADNIK POZYTYWNY
SKŁADNIK NEUTRALNY
SKŁADNIK NEGATYWNY