|
-Bez glutenu- |
|
-Bez nabiału- |
|
-Bez laktozy- |
Jeśli ktoś pamięta moje czekoladowe ciasto fasolowe (
PRZEPIS TUTAJ) to na pewno zasmakuje też w fasolowych babeczkach. Jeszcze raz pisze: fasoli nie czuć ;)
Dzięki temu, ze bita śmietana jest z mleczka kokosowego, jest to idealny deser dla osób nietolerujących laktozy
MASA
- puszka czerwonej fasoli
- 3 jajka
- 4 łyżki wody
- 5 łyżek miodu
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia( ewentualnie łyżeczka sody)
- łyżeczka ulubionego aromatu: u mnie migdałowy
BITA ŚMIETANA
- puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka miodu
- Puszkę z mlekiem wstawiamy dzień wcześniej do lodówki
- Fasolę odcedzamy i bardzo dokładnie płuczemy. Przerzucamy do blendera lub miksera kielichowego. Dorzucamy jajka. miód, wodę i kakao i miksujemy. Dodajemy proszek i aromat i jeszcze kilka sekund miksujemy
- Wylewamy masę do foremek na muffinki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 20 min. Najlepiej patrzymy na patyczek czy jest suchy. Zostawiamy do przestygnięcia
- W tym czasie przygotowujemy śmietanę. Zbieramy tylko tę mocno schłodzoną, gęstą część mleka (wodę można potem wykorzystać do koktajli). Zaczynamy miksować, dodajemy miód i dalej miksujemy na sztywno
- Na każdą babeczkę wykładamy bitą śmietanę
SMACZNEGO :)
Cała masa + bita śmietana (podzielić przez ilość babeczek, wyjdzie wartość na 1 porcje. Zależy od tego jakie macie foremki)