Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Chleb orkiszowo-żytni
Dietetyczne Rewolucje
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
78
Kategorie
78
Chleb orkiszowo-żytni
Witam w pochmurny dzień :) Tak, u mnie już jesień na dobre. Zauważyłam, ze moje posty ograniczają się do zdjęć i krótkich opisów, a fajnie usiąść rano z kawka i przeczytać coś dłuższego, nie? :) Jestem osoba, która lubi rzeczy mączne, tylko staram się je ograniczać. Dlatego ciężko mi sobie wyobrazić śniadanie (chociaż 3 razy w tygodniu wymiennie z owsianka) bez pysznego chlebka, jakiejś fajnej pasty lub dobrego masła i wędlinki- najlepiej
domowej roboty
. Trzeba pamiętać, ze dieta nie jest jednorazowa. Tu nie chodzi o to, żeby odbębnić 3 miesiące na jakiejś monodiecie, np Dukan, którego osobiście nie polecam. Potem albo przybieramy więcej- efekt jojo lub po powrocie do starych nawyków mamy problemy żołądkowe, ponieważ organizm się odzwyczaił. Ja osobiście preferuje jadanie 5 posiłków o stałych w miarę porach. Trzymanie się bilansu kalorycznego pozwala czasami na male grzeszki. Jak jednego dnia zjem sobie na obiad domowego hamburgera z mięsem i boczkiem to na kolacje jem coś bardzo lekkiego, np serek wiejski :) Tylko słodycze staram się jeść max raz w tygodniu, ponieważ cukier jest gorszy od tłuszczu
Dzisiaj zapraszam na pyszny chlebek orkiszowo-żytni. W piekarniach oraz sklepach jest duży wybór pieczywa. Niestety nie zawsze jest ono dobre jakości. Głównie są to pulchne białe buły pełne powietrza a jak już jest to "pełnoziarnisty" chleb, to okazuje się ze jest ze zwykłej mąki pszennej barwiony karmelem. Mój chlebek jest na drożdżach ale czasem tez piekę na domowym zakwasie. Wiem, ze nie wszyscy maja czas i możliwość wyhodować zakwas, dlatego jest to propozycja szybkiego wypieku 100 razy lepszego od tego sklepowego
1 keksówka
- 200 g m
ąki orkiszowej (najlepiej typ 700)
- 200 g
m
ąki żytniej razowej
- 0,5 szklanki
słonecznika
- 3 łyżki otrąb owsianych
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 4 łyżki płatków owsianych
- ok 500 ml letniej wody
- 25 dag świeżych
drożdży
- 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- s
ól
- olej i otręby do wysypania formy
1. Na początku przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy do miski, wsypujemy cukier, trochę wody (ja daje ok 30-40 ml z tych 500 ml), łyżka
m
ąki,
dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 15 min w cieple miejsce, żeby podwoiły
objętość
2. Do dużej miski wsypujemy resztę składników, dodajemy wyrośnięte drożdże i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być lekko klejące, nie za suche i nie za mokre. Dolewajcie wody powoli. Misk
ę
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep
ł
e miejsce na ok 30 minut
3. K
eksówk
ę dobrze naoliwiamy i wysypujemy otrębami. Przekładamy ciasto i jeśli nie zakryło brzegów to kładziemy w cieple miejsce jeszcze na chwil
ę
.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na dno kładziemy naczynie z zimn
ą
wod
ą.
K
eksówk
ę stawiamy na 2 "pietrze" od dołu. Pieczemy ok 50 minut
5. Po upieczeniu od razu wyjmujemy chleb z formy i wierzch smarujemy wod
ą. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do
ostygnięcia
SMACZNEGO :)
Cały
chleb (kaloryczność kromki zależy na ile kawałków pokroicie)
Zapraszam również na moje dietetyczne zmagania :)
TUTAJ
Dietetyczne Rewolucje
25 wrz 15
Polecane przepisy
Chleb marchwiowy na zakwasie w październikowej piekarni i "Biegając boso"
Do październikowej piekarni Amber wybrała mój chleb marchwiowy na zakwasie
Weekendy w domu i ogrodzie
Przepisy
,
Książki
,
Wegańskie
,
Mąka pszenna
,
Marchew
,
Chleb na zakwasie
,
Mąka orkiszowa
,
Słonecznik
,
Kminek
,
żurawina suszona
,
Chleb kolorowy
,
Sok marchwiowy
Chleb z kaszy gryczanej
Kilka dni temu naszła mnie ochota na chleb gryczany
Naturalnie Naturalni – Warsztaty Kosmetyków Naturalnych – DIY domowe kosmetyki 100% naturalne!
Zdrowe przepisy
,
Zdrowie
,
Zioła i przyprawy
,
Siej Ferment
Placki z twarogiem i żurawiną
Kiedy człowiek myśli o niebieskich migdałach, to często zapomina o różnych rzeczach, np. aby kupić chleb
Dzieci Jedzą
Frykaski na kolację
,
Dania obiadowe
,
Placki
Chleb z samych ziaren (chleb zmieniający życie)
Kilka lat temu hitem internetu był chleb zmieniający życie, czyli chleb z ziaren, bez mąki : ) Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych umiejętności, nie używamy zakwasu, ani drożdży, więc wszystko po prostu musi się udać ...
marta-gotuje.pl
Dania dla dzieci
,
Dania dla matek karmiących
,
Zdrowa żywność
,
Dania dietetyczne
,
Bezglutenowe
,
Śniadania i kolacje
,
Dieta
,
Dodatki
,
Dieta matki karmiącej
,
Chleby i bułeczki
,
Chleb
,
Chleby
,
Domowy chleb
,
Zdrowy chleb
,
Chleb na diecie
,
Chleb zmieniający życie
,
Dieta bezglutenowa
,
Dieta South beach
,
Dieta w ciąży
,
Fit chleb
,
Chleb bez drożdży
,
Chleb bez glutenu
,
Chleb bez mąki
,
Chleb bezglutenowy
,
Chleb fit
,
Chleb z ziaren
,
Dania dla zdrowia
,
Dania wegańskie
,
Danie wegańskie
,
Danie weged
,
Danie wegetariańskie
Chleb piwno cebulowy
W lutym w Piekarni Amber piekliśmy chleb Piotra Kucharskiego z książki Chleb domowa piekarnia , a przepis wybrała dla nas Beata z bloga Stare gary. Chleb cebulowy bardzo lubię, nie piekłam go jednak nigdy z dodatkiem piwa. U mnie przepis z małymi zmian...
Polska Zupa
Cebula
,
Chleb
,
Zakwas
,
Piwo
Prosty chleb na kefirze
Chleb na kefirze to zdecydowanie mój faworyt wśród chlebów pszennych bez zakwasu. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, a do tego przepyszny! Najlepiej smakuje pierwszego dnia, trudno mu się oprzeć od razu po wyjęciu z piekarnika, bo sa...
marta-gotuje.pl
Śniadania i kolacje
,
Wypieki
,
Dodatki
,
Chleby i bułeczki
,
Chleb
,
Chleby
,
Domowy chleb
,
Pieczywo
,
Piekarnia
,
Prosty chleb
,
Chleb bez zakwasu
,
Kefir
,
Chleb pszenny
,
Chleb na kefirze
,
Chleb tostowy
,
Maślanka
,
Pszenny chleb
,
Szyki chleb
Chleb domowy na zakwasie
Kolejny pyszny domowy chleb na zakwasie z dodatkiem mąki orkiszowej. Zapewne będę bardzo monotematyczna, kiedy napiszę, że warto go upiec ; ) Być może dlatego, że temat pieczenia domowego chleba pojawił się u nas stosunkowo niedawno i każdy now...
marta-gotuje.pl
Dania dla matek karmiących
,
Śniadania i kolacje
,
Chleby i bułeczki
,
Chleb
,
Chleby
,
Domowy chleb
,
Chleb na zakwasie
,
Zdrowy chleb
,
Domowe pieczywo
,
Zakwas żytni
,
Jak zrobić zakwas
,
Domowy chleb przepis
,
Mąka orkiszowa
,
Zakwas krok po kroku
,
Zakwas przepis
Chleb orkiszowy
Do domowego chleba straciłam głowę na tyle, że każdy kolejny wydaje mi się być smaczniejszy od poprzedniego ; ) Chleb orkiszowy jest bardzo delikatny, lekko orzechowy w smaku, z przepyszną chrupiącą skórką. Polecam!!! Składniki na zaczyn...
marta-gotuje.pl
Dania dla dzieci
,
Dania dla matek karmiących
,
Zdrowa żywność
,
Śniadania i kolacje
,
Dodatki
,
Chleby i bułeczki
,
Chleb
,
Chleby
,
Domowa piekarnia
,
Domowy chleb
,
Chleb na zakwasie
,
Chleb żytni
,
Chleb pszenny
,
Chleb orkiszowy
,
Chleb z piekarnika
,
Chleb żytnio orkiszowy
Podpowiedzi wyszukiwań
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha
Smazone aterynkine Aterynki smażone
Smazone Aterynki smażone