- 2 łyżki miękkiego masła- 6 ząbków czosnku- łyżka suszonej bazylii- sól
1. Z drożdży robimy rozczyn. Kruszymy do miseczki, wsypujemy cukier, łyżkę mąki i odrobina wody. Dokładnie mieszamy,przykrywamy ściereczką i odkładamy w cieple miejsce na 15 min aż urosną
2. W osobnej misce mieszamy mąkę, wodę, sól, olej i rozczyn. Dokładnie mieszamy najpierw łyżką a potem dłońmi. Wyrabiamy dopóki nie przestanie się ciasto kleić do miski i rąk. Potem przekładamy na stolnice i wyrabiamy aż będzie elastyczne. Ciasto może się mocno kleić ale starajmy się jak najmniej podsypywać mąki, najlepiej trochę natłuścić dłonie olejem. Odkładamy w cieple miejsce do podwojenia objętości. Może to zająć 1-1,5 godziny
3. Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilkę wyrabiamy, odrywamy części i formujemy bułeczki.
Wykładamy na blachę, na której jest papier do pieczenia posypany mąką. Odkładamy na ok 30 minut
4. Po tym czasie w każdej bułeczce robimy nacięcie najlepiej łyżeczka i wkładamy masło czosnkowo ziołowe
5. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 20 minut. Studzimy na kratce
SMACZNEGO :)
1 bułeczka