Wbrew pozorom Tiramisu to nie czasochłonny deser, jest bardzo szybki, pyszny, uwielbiam <3
Biszkopt (składniki na 3-4 małe porcje jak na zdjęciu) - można podwoić porcję i upiec na tortownicy ok 23 cm średnicy
2 jajka
2x 30g cukru
80g mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy, dodajemy 30g cukru.
Zółtka ubijamy z cukrem, dodajemy białka, a następnie mąkę i proszek do pieczenia.
Pieczemy w kokilkach małe biszkopciki po ok 13 minut, jeśli pieczemy w tortownicy, to możemy wlać całość i przekroić, bądź wlać po połowie i upiec na dwa razy. W pierwszym przypadku pieczemy ok 23 minut, w drugim ok 15. Pieczemy w temperaturze 180 st Celsjusza
Krem: - do opcji z tortownicą również składniki mnożymy razy 2
250g mascarpone
1 jajko
40g cukru
łyżka wódki lub 2 łyżki wina marsala
Białko ubijamy, dodajemy cukier, mieszamy. Do mascarpone dodajemy żółtko i miksujemy, dodajemy pianę, miksujemy. Dodajemy alkohol, miksujemy. Wkładamy do lodówki.
Dodatkowo potrzebujemy:
100 ml mocnej kawy (ja użyłem rozpuszczalnej)
2 łyżki wódki lub 4 wina marsala
Mieszamy to razem :)
+
kakao
I teraz:
Jeżeli piekliśmy małe biszkopciki, to dajemy jeden do jakiejś miski, nasączamy mieszanką kawowo-alkoholową i dajemy porcję masy, potem dajemy biszkopt, nasączamy, dajemy porcję masy i posypujemy kakao - i tak z naszymi trzema porcjami :)
Jeśli zaś piekliśmy w tortownicy, to do tortownicy dajemy jeden biszkopt , nasączamy, masa, biszkopt, nasączamy, masa, kakao :)
Życzę smacznego