Uwielbiam karpatkę. Miękkie ciasto parzone i masa budyniowa z nutą wanilii idealnie do siebie pasują. Wszystko zwieńcza słodziutki cukier puder na wierzchu. Zachęcam do zrobienia tego ciasta. Jest dość łatwe i dość szybkie! :D
Składniki:
Ciasto
1 szklanka wody
1 kostka masła lub dobrej margaryny (np. Kasi lub palmy)
1 szklanka mąki
3 jajka
Krem
2,5 szklanki mleka
2,5 łyżki mąki pszennnej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2,5 łyżki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
1 kostka masła
+
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do rondelka wlewamy wodę i wkładamy masło(lub margarynę). Kiedy się roztopi zdejmujemy z gazu. Dodajemy mąkę. Mieszamy(najlepiej drewnianą łyżką) Czekamy aż masa wystygnie. Wówczas dodajemy jajka i mieszamy do osiągnięcia jednolitej masy, którą rozprowadzamy na 2 standardowych formach i pieczemy w temperaturze 220 st. C przez ok 35 min na programie do pieczenia ciast(z termoobiegiem). Następnie wyjmujemy i ostudzamy.
W czasie pieczenia przygotowujemy budyń na masę. W tym celu do garnka wlewamy półtora szklanki mleka i wsypujemy cukry. W osobnej miseczce przygotowujemy resztę mleka, wsypujemy mąki i dodajemy żółtka. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Kiedy mleko zacznie się gotować dodajemy zawartość miseczki do rondelka i mieszamy aż budyń zgęstnieje.
Kiedy budyń wystygnie, rozmiksowujemy miękkie masło i dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę wykładamy na jedno z ciast i nakładamy na masę drugie ciasto. Górną część posypujemy cukrem pudrem.