Składniki na ciasto:
125g miękkiego masła
200g mąki pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g cukru pudru
2 jajka
60g startej drobno czekolady
0,5 szklanki maślanki lub kefiru
Wykonanie:
Masło ucieramy na białą masę, dodajemy cukier puder, ucieramy chwilę, następnie dodajemy połowę mąki, jedno jajko i kefir lub maślankę, ucieramy chwilę, następnie dodajemy resztę mąki, kolejne jajko i czekoladę. Wylewamy do malej formy i pieczemy ok 45 minut w temperaturze ok. 180 st. C
Masa
250g mascarpone
2,5 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki soku z limonki
1 żółko
Wykonanie
żółtko i mascarpone miksujemy na najniższych obrotach, dodajemy resztę składników do wymieszania
+ dodatkowo potrzebujemy ok 60g czekolady np. milka oreo do starcia na wierzch
Z ciasta ścinamy górę, aby było płaskie. Wykładamy masą i posypujemy startą milką.
Smacznego :)