Pyszne - podawane z bitą śmietaną... mmmm.
Składniki na ciasto:
kostka(250 g) miękkiego masła
320 g drobnego cukru
cukier waniliowy
3 jajka
370 g mąki tortowej - pszennej
3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g kakao
150 ml Coca-Coli
2 łyżki gęstej śmietany 36%
Wykonanie:
Do garnka wlewamy 50 ml coca-coli i wkładamy kostkę masła. Rozpuszczamy, a następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy. Kiedy cukier ulegnie rozpuszczeniu wyłączamy gaz i czekamy na ostygnięcie zawartości garnka.
Następnie, w oczekiwaniu na ostygnięcie margaryny z colą i cukrem, do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli i mieszamy.
Do margaryny w garnku dodajemy mąkę(z resztą proszkowych składników, wymieszaliśmy je w misce wcześniej) - nie wszystko na raz, lecz w kilku partiach - i miksujemy. Masa będzie trochę grudkowata. Dodajemy śmietanę, a następnie resztę coca-coli i jajka. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji i wykładamy do tortownicy o średnicy ok. 26 cm. Pieczemy ok. 40 min w temp. 185 st. C ( czy ciasto jest gotowe sprawdzamy wykałaczką - po włożeniu i wyciągnięciu z ciasta powinna być sucha)
Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Po jakimś czasie zdejmujemy boczną część tortownicy.
Składniki na polewę:
100 g czekolady gorzkiej (70%)
1 łyżka śmietany 36% lub 30%
1 łyżka masła
1 łyżka cukru pudru
woda (nie jest bezpośrednim składnikiem polewy! )
Wykonanie:
Do garnka ( do ok. połowy) wlewamy wodę i kładziemy na gaz. Na garnku stawiamy miskę(tak, aby dno miski nie dotykało wody) i wsypujemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę oraz śmietanę, masło i cukier. Czekamy aż wszystkie składniki ładnie się rozpuszczą, co jakiś czas mieszamy. Kiedy polewa będzie płynna, wylewamy na ciasto, możemy wysmarować nią też ciasto po bokach.
Ja podaję to ciasto z bitą śmietaną i pieczonym jabłkiem z cynamonem i goździkami :D
Jest po prostu pyszne !