Składniki:
1 kostka masła
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżki gęstej śmietany 36% (można zastąpić inną gęstą smietaną)
1 łyżka cukru waniliowego
5 łyżek cappuccino czekoladowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
Wykonanie:
Masło roztapiamy, dodajemy cukier, cukier waniliowy. Kiedy się rozpuści, zdejmujemy z ognia. Dodajemy mąkę,jajka, proszek do pieczenia, śmietanę. Smarujemy formę tłuszczem i posypujemy niewielką ilością bułki tartej (ja z babkami zawsze tak robię - dzięki bułce tartej tworzy się wspaniała, chrupiąca skórka, którą uwielbiam) i wylewamy połowę masy. Do drugiej połowy dodajemy cappuccino i miksujemy chwilę. Wylewamy resztę do formy i wsadzamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 45 minut.
Lepiej nie jeść gorącej, bo mogą boleć brzuchy, ale ja nigdy nie mogę się powstrzymać :)
Przepis wstawiany na szybcika, więc w razie jakichkolwiek błędów przepraszam :)
Polecam zrobić, smakuje naprawdę genialnie, a jest tania i szybka :)