- 1
mąkę,proszek do pieczenia,margarynę rozdrabniamy w misce
- 2
dodajemy 3/4szkl.cukru i żółtka wszystko zagniatamy
- 3
ciasto dzielimy na trzy części
- 4
jedną część ciasta kładziemy na blaszkę o wymiarach 28x36
- 5
pozostałe zostawiamy z tym że do jednej wgniatamy łyżkę kakao
- 6
wkładamy te dwie części ciasta jedno jasne a drugie ciemne do
lodówki aby się schłodziło
- 7
na pierwsze ciasto rozsmarowujemy drzem ze słoiczka
- 8
na dżem kładziemy jasne ciasto z lodówki (ścieramy na tarce o dużych
oczkach)
- 9
na ciasto starte jasne ścieramy jabłka uprzednio obrane też na dużych
oczkach
- 10
5białek ubijamy z 3/4 szklanki cukru na sztywno i na sam koniec
ubijania dodajemy 1i1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,trzeba dobrze
rozmieszać
- 11
ubite białka rozkładamy na jabłka
- 12
na wierzch ścieramy ciasto ciemne na tarce o dużych oczkach.
- 13
ciasto tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika
- 14
ciasto pieczemy 45minut w temperaturze 190 stopni