- 1
Margarynę , wodę , cukier , cukier waniliowy i kakao rozpuścić w garnku i ostudzić.
- 2
Białka ubić .
- 3
Do wystudzonej masy dodać żółtka i wymieszać , dodać mąkę z proszkiem , wymieszać , dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką.
- 4
Blaszkę o wymiarach 24/28 lub dużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto .
- 5
Piec w temp. 180 st do suchego patyczka około 40 minut.
- 6
Po upieczeniu i ostudzeniu przeciąć ciasto na pół , w jednej połowie delikatnie wydrążyć ciasto na około 0,5 cm ( jeśli ktoś robił kopiec kreta to tak samo ) z drugiej połowy ciasta wydrążyć sam środek i pokruszyć.
PRZYGOTOWANIE MASY:
1. Galaretki rozpuścić w 1 szkl przegotowanej wody i odstawić do leciutkiego stężenia.
2. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , dodać posiekaną czekoladę i tężejącą galaretkę , wymieszać mikserem.
3. Na wydrążone ciasto wyłożyć troszkę masy śmietanowej na to układamy banany wzdłuż blaszki , na banany wykładamy resztę masy , wierzch i boki posypujemy pokruszonym ciastem ,
Ciasto kroimy po długości blaszki wtedy w każdym kawałku wyjdzie cały okrągły banan