Dzień wcześniej przygotować wiśnie. Zagotować wodę z cukrem. Zdjąć z ognia. Dodać wiśnie (mogą być zamrożone), wymieszać i odstawić w temperaturze pokojowej na minimum 12 godzin.
Przygotować ciasto. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Dużą blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozpuścić masło w rondelku i odstawić do wystudzenia. W misce wymieszać kakao i dwa rodzaje mąki. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania piany dodać 1/3 podanej w przepisie ilości cukru (około 35 g). W dużej misce ubić żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać wcześniej ubite białka i delikatnie wymieszać szpatułką (nie miksować). Dodać mąki wymieszane z kakao i ponownie wymieszać do połączenia się składników. Dodać masło i ponownie wymieszać. Ciasto wylać na przygotowaną blachę i piec 10 minut. Po upieczeniu przełożyć je wraz z papierem na kratkę lub blat kuchenny.
Przygotować krem waniliowy. Przeciąć wanilię i wydrążyć czubkiem noża jej rdzeń. Mleko wlać do rondelka. Dodać do niego cukier i wanilię. Zagotować. W między czasie wymieszać w misce żółtka z dwoma rodzajami mąki. Cały czas mieszając wlać cienkim strumieniem mleko do masy żółtkowej. Przelać całość z powrotem do
rondelka i cały czas podgrzewać do zagotowania się masy. Gęsty krem przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia do letniej temperatury. Dodać masło i wymieszać do połączenia. Krem można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce (przykryty folią spożywczą)
Wiśnie przelać na sito i odcedzić. Płyn można wykorzystać do dodatkowego nasączenia biszkoptów, do polania lodów lub naleśników, jako dodatek do herbaty, koktajli...
Przygotować syrop do nasączania. Zagotować w rondelku wodę z cukrem. Przelać całość do miseczki. Dodać kirsch. Wymieszać.
Z biszkoptu wyciąć 4 krążki o średnicy 20 cm. Najłatwiej to zrobić układając obręcz tortownicy na cieście i ciąć wokół niej ciasto nożem. Czwarty krążek będzie zapewne sztukowany. U mnie składaj się z dwóch kawałków.
Na płaskim talerzu ułożyć obręcz cukierniczą lub obręcz od tortownicy (o średnicy 20 cm). Włożyć do niej jeden krążek biszkoptu i nasączyć syropem.
Przygotować lekki krem waniliowy. W miseczce zalać zimną wodą płatki żelatyny na 15 minut. Po tym czasie odcisnąć ją z nadmiaru wody i rozpuścić żelatynę w mikrofalówce lub w 1 łyżce gorącej wody. Wymieszać żelatynę z kremem waniliowym. Wyjąć laskę wanilii. Całość delikatnie wymieszać z bitą śmietaną.
Na krążek ciasta w obręczy nałożyć 1/4 lekkiego kremu waniliowego. Na nim rozłożyć 1/2 wiśni. Przykryć całość następną 1/4 lekkiego kremu waniliowego. Na wierzchu położyć krążek biszkoptu (może być ten sztukowany) nasączyć go syropem i rozsmarować 1/4
lekkiego kremu waniliowego, resztę wiśni i resztę kremu. Całość przykryć 3 krążkiem biszkoptu. Nasączyć go.
Przygotować czekoladową bitą śmietanę. Czekoladę pokroić na kawałki i rozpuścić ją na parze w kąpieli wodnej. Przełożyć czekoladę do miski i wymieszać ją z dwiema łyżkami bitej śmietany. Kiedy się połączy, dodać resztę śmietany i delikatnie wymieszać całość.
Przełożyć masę czekoladową na trzeci krążek ciasta. Na wierzchu ułożyć czwarty i nasączyć go resztą syropu.
Ciasto włożyć do zamrażalnika na 2 godziny lub do lodówki na całą noc.
Zdjąć obręcz z ciasta. Zdejmowanie ułatwi ogrzanie metalowego rantu przy pomocy gorącego powietrza z suszarki.
Wierzch i boki ciasta posmarować bitą śmietaną z dodatkiem cukru. Na wierzchu zrobić przy pomocy worka cukierniczego rozetki. Ułożyć na nich wiśnie maraschino z syropu. Wierzch przyozdobić wiórkami czekolady. Ja je zrobiłam przy pomocy obieraczki do warzyw. Czekoladę wcześniej lekko zmiękczyłam delikatnie podgrzewając całą tabliczkę w mikrofalówce. Odstawiłam na 5 minut i po tym czasie robiłam wiórki