Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Escamoles
Proste Dania
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
249
Escamoles
Pieczony boczek po irlandzku
Składniki
:
2 kg chudego boczku
3 cebule
7 ząbków czosnku
Natka pietruszki
Pęczek szczypiorku
75g +2 łyżki masła
200 g bułki tartej
Sól, pieprz
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki musztardy
2 łyżki dżemu jabłkowego
2 listki laurowe
2 jabłka
100 ml mleka
100 g śmietany
200 ml bulionu
125 ml cydru (wina jabłkowego)
1-2 gałązki tymianku
Przygotowanie:
Farsz:1 cebulę i 5 ząbków czosnku obrać i pokroić w drobną kostkę. Zioła posiekać. Roztopić 75 g masła, zeszklić cebulę i 3 ząbki czosnku. Dodać zioła i bułkę tartą. Ostudzić. Doprawić solą i pieprzem. Dodać jajko.
Pasta: Roztopić 2 łyżki masła. Dodać 2 ząbki czosnku, sok z cytryny, musztardę,i dżem jabłkowy i posmarować mięso 2/3 przygotowanej pasty.
Nałożyć nadzienie. Zawinąć i związać nicią. Ułożyć na ruszcie, pod spodem umieścić blachę. Piec w temp. 175 st. C przez 3 godziny.
1 cebulę pokroić na duże kawałki. Po godzinie pieczenia na blasze ułożyć cebulę i listki laurowe. Po 30 i 60 minutach podlać ¼ l wody. Posmarować pozostała pastą i piec do końca.
Na sos: jabłka obrać pokroić, 1 cebulę pokroić w drobną kostkę. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Przygotowane składniki zagotować razem z cydrem, mlekiem, śmietaną, bulionem i tymiankiem.
Gotować
15 minut. Sos zmiksować. Podawać z pieczonym boczkiem.
Proste Dania
22 lut 16
Polecane przepisy
Szokujące potrawy których nie chcesz próbować. Część II
Favorite Kolejna porcja przysmaków, po których stracisz apetyt na dłuższą chwilę Kilka tygodni temu zamieściłam listę potraw, które w moim subiektywnym rankingu wywołują bardziej odruch wymiotny niż cieknącą ślinkę ;-). Lista dań, którymi zachwycają si...
mój blog kulinarny
Ciekawostki kulinarne
,
Podróże kulinarne
Podpowiedzi wyszukiwań
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha
Smazone aterynkine Aterynki smażone
Smazone Aterynki smażone