Ciasto:
3 szklanki mąki
200 g margaryny
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy . Dzielimy na dwie części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyklejamy dno blachy. Wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni na 20 min.
Ciasto z bezą:
5 białek
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie płatków migdałów (70 g)
Białka ubijamy na sztywno, na koniec stopniowo dodajemy cukier i nadal miksujemy. Wyklejamy drugą częścią ciasta tę samą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, na ciasto wykładamy pianę, posypujemy migdałami, wkładamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na 30 minut.
2 galaretki wiśniowe
wiśnie ( mrożone lub świeże (ok 400 g)
2 szklanki wody
330 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
1 śmietan-fixy
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Kiedy galaretka będzie już lekko tężała dodajemy do niej wiśnie i nadal czekamy aż będzie zastygać.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i śmietan-fix.
Składamy ciasto kiedy galaretka będzie wyraźnie tężała.
galaretka z wiśniami
bita śmietana
ciasto kruche z bezą
Wkładamy do lodówki na całą noc.