W 4 rocznicę bloga Tort czekoladowo-orzechowy.
Bardzo delikatny, wilgotny i smakowity. Nie jest trudny, ale użyłam gotowego kremu czekoladowego do tortów. Dla zabieganych i wymagających klasycznego smaku, polecam.
Składniki na tort orzechowy (krążki)
5 jajek kurzych,
200 g wyłuskanych orzechów włoskich,
150 g cukru trzcinowego,
25 g bułki tartej
dodatkowo
krem czekoladowy dr oetkera
posypka czekoladowa, orzechy, kwiatki czekoladowe
Zaczynamy od zmielenia orzechów, białka jaj dokładnie oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę i gdy jest już sztywna, dalej ubijając, dodajemy powoli cukier trzcinowy i — po jednym — wszystkie żółtka. Tak otrzymaną pianę mieszamy delikatnie ze zmielonymi orzechami i bułką tartą. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (u mnie 24 cm) i pieczemy ok. 20–30 min w temperaturze 180–200 °C “do suchego patyczka”. Po przestudzeniu ciasto przekrawamy na 2–3 placki.
Krem czekoladowy przygotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przełożyłam nim krążki orzechowy, smarując dodatkowo jeden z nich dżemem z owoców leśnych.
Boki tortu również wysmarowałam kremem i oprószyłam posypką czekoladową, na wierzch wylałam rozpuszczoną mleczną czekoladę z 2 łyżkami śmietany.
Dekorowanie to już zależy od indywidualnego pomysłu .
To mój pierwszy tort, na szczególną okazję.