Składniki na biszkopt:
5 jajek
100 g cukru
1 budyń wniliowy
1 czubata łyżka kakao
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić i partiami dodawać cukier, ciągle miksując. Kiedy białka będą dobrze ubite nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać przesiane ze sobą mąkę, kakao, budyń i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na blaszkę (tortownica 26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok 35 minut, do suchego patyczka. Upieczony i dobrze ostudzony biszkopt przeciąć na pół tworząc 2 blaty.
300 g łuskanych ziaren słonecznika
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
Masło rozpuścić z cukrem na patelni, dodać słonecznik i prażyć, ciągle mieszając, aż słonecznik się zezłoci. Odstawić do wystudzenia.
Składniki na masę:
1 kostka masła, w temperaturze pokojowej
1 puszka gotowej masy karmelowe, krówkowej - 400 g
2/3 porcji prażonego słonecznika
Masło utrzeć w misce na puszystą masę, ciągle miksując dodać masę karmelową.
Do masy dodać prażony słonecznik i wymieszać.
Na blat biszkoptu wyłożyć większą połowę masy i przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę masy, wyrównać i posypać pozostałym słonecznikiem. Odstawić do lodówki .
Smacznego!