Murzynek - ciasto mojego dzieciństwa, jednak nie znudził mi się, miękkie, wilgotne, aromatyczne ciasto domowe. Chyba wszystkim się udaje ;)) udekorowałam go serkiem mascarpone i orzechami, migdałami i słonecznikiem.
Składniki :
125 g masła
3 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
5 łyżek powideł śliwkowych
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 łyżeczek kakao
Cukier wymieszaj z kakao, dodaj masło i utrzyj, dodaj mąkę, mleko, sodę, cynamon i przyprawę do piernika, oraz powidła. Białka oddziel od żółtek i utrzyj na sztywną pianę, dodaj żółtka cały czas ucierając , powstałą masę dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 170 stopni przez 45 minut.
Wierzch ciasta udekorowałam połową opakowania serka mascarpone (ok 125 g) z 2 łyżkami cukru pudru i obsypałam orzechami, migdałami i słonecznikiem.
Smacznego.