Zostały wam bakalie po świętach? Chcecie zrobić pyszne ciasto z bakaliami. Nic prostszego, dobrze trafiliście. To ciasto jest delikatne i mięciutkie , z dużą ilością suszonych śliwek, orzechów, suszonych moreli, rodzynek i jagód goi. Można dodać swoje ulubione bakalie. Ciasto pasuje do niedzielnej kawki, a również na świąteczny stół.
120 g mąki pszennej
125 g masła
2/3 szklanki drobnego cukru
3 jajka
2 łyżki kakao
100 g gorzkiej czekolady
100 g suszonych śliwek
100 g orzechów włoskich
100 g suszonych moreli
50 g rodzynek
50 g jagód goi
Wszystkie bakalie pokroić i oprószyć mąką. Masło utrzeć z cukrem, dodawać kolejne każde jajko, cały czas mieszając. Rozpuścić czekoladę i dodać do masy. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, dodać bakalie. Przełożyć do formy keksówki o wymiarach dna 7,5 x 21. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez godzinę, Wystudzić i udekorować wierzch roztopioną czekoladą.