ok 800 g dyni
4 jajka
150 g cukru
1/2 szklanki śmietany 18 %
200 g mąki
1 pomarańcza
80 g masła
16 cukru waniliowego
dodatkowo: polewa czekoladowa
Obieramy dynię, kroimy na mniejsze części. Przekładamy do garnka, ścieramy skórkę z pomarańczy, dodajemy wyciśnięty z niej sok. Dusimy pod przykryciem do jej miękkości, następnie odkładamy na chwilkę do ostygnięcia.Do ciepłej dyni dodajemy masło i cukier waniliowy, blendujemy na mus. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, mąkę, miksujemy. Do jajecznej masy dodajemy zblendowaną dynię, całość mieszamy już na mniejszych obrotach miksera. Wykładamy formę papierem do pieczenia i pieczemy 45 minut w temp. 190 stopni.
Po ostygnięciu polewamy rozpuszczoną czekoladą deserową i ozdabiamy orzeszkami .
Smacznego