6 jaj
1 szklanka cukru
1 czubata szklanka maki
1 łyżka oleju
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka kajmaku - duża
100 g masła
2 paczki krakersów
posiekane orzechy włoskie
50 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
4 łyżki śmietanki 30%, albo mleka
Sposób przygotowania:
Białka należy oddzielić od żółtek i zmiksować z cukrem .
Następnie dodać żółtka i dalej miksować dodając po kolei, mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, 1 łyżkę wody i olej.
Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 40 minut w temp. 170 C
Po wystudzeniu , ciasto należy przekroić wzdłuż.
Masa krówkowa:
Masę utrzeć z miękkim masłem na jednolita masę.
Ciasto czekoladowe 1 blat posmarować częścią masy kajmakowej, po czym ułożyć warstwę krakersów, lekko docisnąć i posmarować masą , kładziemy następną warstwę krakersów, masa krówkowa i ciasto czekoladowe, mi wyszły 3 warstwy krakersów.
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dolać śmietankę i gotowa polewą polać ciasto.
Orzechy pokroić na mniejsze kawałki i posypać nim cale ciasto.
Odstawić do lodówki na całą noc i gotowe :)