Tradycyjny obiad trochę inaczej? Devolay świetnie się do tego nadaje. przyrządzając tą potrawę możemy zadowolić zarówno zjadaczy schabowych jak i tych, którzy preferują bardziej urozmaiconą kuchnię.
Czas przygotowania :30 minut
Potrzebujemy:
- pierś z kurczaka,
- żółty ser,
- natka pietruszki (opcjonalnie),
- masło,
- jajko,
- bułkę tartą,
- mąkę,
- słój i pieprz,
- olej /oliwę do smażenia.
Mięso myjemy, oczyszczamy i przekrawamy na pół tak aby uzyskać 4 kotlety. Kawałki kurczaka wkładamy w woreczek śniadaniowy i delikatnie rozbijamy następnie nacieramy solą i pieprzem. Na środku każdego kawałka umieszczamy słupek sera, 2 łyżeczki masła i łyżeczkę posiekanej natki pietruszki. Kotlet zawijamy w taki sposób aby nie było widać zawartości i spinamy dwoma wykałaczkami. Jajko roztrzepujemy i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem (można dodać trochę ziół prowansalskich). Zawinięte miso maczamy w jajku i obtaczamy w mące później znów w jajku i w bułce tartej. Smażymy na patelni obracając co chwilę.
Smacznego.