Macie ochotę na trochę inne śniadanie? Lekką kolacje? A może szybką do przygotowania przystawkę? Bruschetta to fenomenalne rozwiązanie. Danie to jest równie smaczne jak proste do wykonania (a muszę zaznaczyć, że jest baaardzo proste). Żeby je przygotować potrzebujemy:
- pieczywo (ja wykorzystałam biały chleb ale możecie użyć chleb tostowy, bagietkę lub bułkę)
- dwa pomidory,
- kilka gałązek świeżej bazylii,
- pól cebuli,
- łyżkę oliwy,
- szczyptę soli,
Czas przygotowania: 15 minut.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i szczyptę soli, smażymy aż pomidory zaczną się rozlatywać (około 4-6 minut). Dodajemy posiekaną bazylię (można po prostu porozrywać liście na mniejsze kawałki). Smażymy jeszcze 2-3 minuty. W między czasie opiekamy pieczywo w tosterze lub piekarniku. Gotowe pomidory z bazylią kładziemy na opieczonym pieczywie. Całość można delikatnie udekorować świeżymi ziołami.
Smacznego!