→ Oj, długo czekaliście na nowy wpis! Zapewniam, że warto było ;) Prezentowany dzisiaj tort, to mocno czekoladowa i mocno malinowa propozycja dla fanów preferujących mało słodkie ciasta. I tylko się wydaje, że dużo z nim pracy, tak naprawdę to kwestia dobrej organizacji, więc – do dzieła!
Składniki na ciasto (w temperaturze pokojowej; tortownica 20-21 cm):
4 jajka
200 ml mleka
170 ml oleju rzepakowego
1,5 szklanki cukru
200 g mąki pszennej
80 g kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 170ºC, a dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
W jednym naczyniu umieścić jajka, mleko, olej i cukier – wymieszać do połączenia. Do drugiej miski przesiać mąkę, kakao, sodę i proszek – wymieszać. Połączyć zawartość obu naczyń i powstałą masę wlać do tortownicy. Piec około 50 minut (do suchego patyczka), wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
Jeśli ciasto urośnie „z górką”, należy ją odkroić, pokruszyć i przełożyć do miseczki – będzie można powstałymi okruszkami posypać wierzch gotowego ciasta.
Bazę tortu przekroić na dwa blaty.
Frużelina malinowa (można przygotować dzień wcześniej):
500 g malin
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczenej rozpuszczone w 1 łyżce zimnej wody
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 gorącej wody
Wykonanie:
Maliny umyć, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i wymieszać. Podgrzewać na palniku o średniej mocy do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodać sok z cytryny oraz wodę z mąką – wymieszać, zagotować, po czym zdjąć z palnika. Połowę powstałej masy można przetrzeć przez sito (i zjeść, bo do ciasta się już nie przyda) i powstały mus połączyć z pozostałym sosem.
Do powstałej masy wlać powoli rozpuszczoną żelatynę uważając, by nie powstały grudki. Powstałą frużelinę schłodzić i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Biały krem:
300 ml śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Śmietankę ubić, pod koniec dodając stopniowo serek mascarpone na zmianę z cukrem pudrem.
Nasączenie tortu:
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Złożenie tortu:
Jeden z blatów nasączyć rozcieńczonym sokiem z cytryny, następnie wyłożyć na niego połowę malinowej frużeliny*, a na wierzchu rozsmarować masę śmietanową, w którą można powbijać świeże maliny. Całość przykryć drugim blatem, nasączyć go i posmarować pozostałą częścią frużeliny. Górę ciasta posypać pozostałymi z przekrajania blatów okruszkami i ozdobić malinami. Przechowywać w lodówce.
I gotowe! :)
* jeśli zastygła na tyle, że nie da się jej rozsmarować, trzeba ją lekko podgrzać, by zmieniła konsystencję na półpłynną i po posmarowaniu ciasta wstawić na około 20 minut do lodówki przed nałożeniem warstwy śmietanowej
Źródło inspiracji: mojewypieki.com