
Pyszny placek drożdżowy z serem i kruszonką orzechową.
 
Poziom trudności: Łatwy
Wymiary blachy: 36×24 cm
Porcja: 100 g
Kalorie: 300 kcal
Źródło: książka ,,Ciasta. Bajecznie słodkie, owocowe i niepowtarzalne”, wydawnictwo Weltbild
 
Składniki na 20 porcji:
Ciasto:
- 20g drożdży
 - 75g cukru
 - 250 ml mleka
 - 500g mąki
 - 75g masła
 - szczypta soli
 
 
Ser
- 2 jajka
 - 500g twarogu
 - 25g mąki ziemniaczanej
 - 100g rodzynek
 - 100 g cukru
 - 1 opakowanie cukru waniliowego
 
 
Kruszonka:
- 50g zmielonych orzechów włoskich
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 200g mąki pszennej
 - 150 g masła
 - 100g cukru
 
 
Przygotowanie:
1. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z 1 łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Poczekać 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
2. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy drożdże, resztę mleka, 75 g masła, 75 g cukru i sól.
3. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia około 45 minut.
4. Oddzielamy białka od żółtek.
5. Twaróg mieszamy z 100g cukru, żółtkami i mąką ziemniaczaną.
6. Białka ubijamy na pianę i dodajemy z rodzynkami do twarogu.
7. Ciasto jeszcze raz zagniatamy, rozwałkowujemy na stolnicy i wkładamy do wyłożonej papierem formy.
8. Na cieście rozkładamy masę twarogową.
9. Mąkę mieszamy z orzechami, pozostałym cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem oraz masłem. Zagniatamy i robimy kruszonkę. Posypujemy nią ciasto.
10. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
11. Pieczemy ciasto około 35 minut.