Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
281
Kategorie
276
Pesto z jarmużu i ricotty wg. Clausa Meyera
Są takie książki z którymi nie mogę się rozstać - wertuję, podczytuję, oglądam, zaznaczam. Książki, które uczą, inspirują i smakują.Kuchnia skandynawska przez dłuższy czas kojarzyła mi się ze szwedzkimi klopsikami, śledziami i czekoladą marabou w...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Czytelnia
,
Migdały
,
Cytryna
,
Gałka muszkatołowa
,
Szwecja
,
Jarmuż
,
Ricotta
Wigilijny kisiel żurawinowy
Żaden inny wieczór w roku nie zdradza skąd pochodzimy. Wigilia to moment w którym każdy z nas je to, co jedli przodkowie. Przeprowadzając się, cały świąteczny repertuar zabieramy ze sobą.W wielu domach za Bugiem w wigilijny wieczór pije się kisie...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Boże Narodzenie
,
żurawina
,
Kisiel
Świąteczna kolacja dla przyjaciół
Wigilia kojarzy nam się z białym wykrochmalonym obrusem, siankiem i dwunastoma potrawami. Pierwszy dzień Świąt to czas "od stołu do stołu". A drugiego Dnia Świąt można odpocząć.Uwielbiamy tradycyjne świąteczne potrawy - śledzie, barszcz, rybę po ...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Cebula
,
Dynia
,
Parmezan
,
Chorizo
,
Kukurydza
Najlepsze czekoladowe ciasto z amaretii
Tylko mały kawałeczek. Jeszcze jeden, ale taki cieniuśki paseczek. Jak to? Nie ma ciasta?Ciasto czekoladowe, które przypomina brownie. Zamiast mąki dodaje się do niego pokruszone ciasteczka amaretti, które pachną migdałami i likierem amaretto. Ws...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słodkie
,
Migdały
,
Czekolada
,
Amaretti
Makowiec - topielec
O drożdżowym, które wyrasta w wodzie słyszałam przy każdych Świętach. Podobno moja babcia, której nigdy nie dane mi było poznać, była mistrzynią topionego makowca. Skoro ona umiała to chyba coś tam mi w genach oddała?Topielec to drożdżówka, która wyras...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słodkie
,
Boże Narodzenie
,
Mak
,
Makowiec
,
Topielec
Jak przygotować świąteczne przyjęcie dla przyjaciół?
Wszyscy uwielbiamy przyjęcia z przyjaciółmi. Dobre jedzenie, niesamowita atmosfera, dużo śmiechu. Niezależnie czy chcesz zaprosić tylko kilkoro najbliższych przyjaciół czy zorganizować przyjęcie dla wszystkich krewnych i znajomych królika, mamy kilka w...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Czytelnia
,
Boże Narodzenie
,
Pierniczki
Smutno Ci? Naukowcy mówią, że gotowanie i pieczenie może Ci pomóc
Jakiś czas temu ulało mi się i napisałam tekst o tym jak bardzo jestem uzależniona od pieczenia. Okazuje się, że pieczenie i gotowanie to świetne sposoby na szczęśliwe życie.fot. Maciej StankiewiczPodczas degstowana wyszukanych dań, podczas...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Czytelnia
Zdrowe batoniki z ziaren i orzechów [Jadalne prezenty #16]
Na słowo "baton" reaguje kołataniem serca i wyrzutem endorfin. Na frazę "zdrowy baton" zwykle reaguję śmiechem, bo słodycze nie są zdrowe. Czyżby?Jakiś czas temu pisałam już, że cukier to cukier i dla naszego organizmu nie ma znaczenia w jakiej formie ...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słodkie
,
Migdały
,
Chia
,
Nerkowce
,
Słonecznik
,
Zdrowe
Krem z buraków z twarogiem
Kiedy mi się tak strasznie nie chce nic robić wpadam na najlepsze pomysły dla leserów. Myślę wtedy, że na pewno można ugotować zupę na czymś innym niż wywar.Zaczęło się od kilku niewinnych buraczków plątających się po koszyku z warzywami. Miały b...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słone
,
Jabłka
,
Buraki
,
Twaróg
Tęczowy tort i nowa książka Moje Wypieki
Na bloga Moje Wypieki zaglądam z perwersyjną świadomością, że z każdym przepisem ilość płytek miażdżycowych rośnie. Kiedy więc widzę na półce w księgarni jej książkę, mój ośrodek szczęścia w mózgu krzyczy "lepsze niż positivum".Moje Wypieki to in...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słodkie
,
Tort
,
Beza
,
Mascarpone
Policzki wołowe w przyprawach korzennych z kuskusem
Policzki wołowe to niesamowite danie - wszystkim wydaje się, że jest takie skomplikowane, a tak naprawdę wszystko robi się samo.Klasyczny przepis na policzki wołowe autorstwa Karola Okrasy możecie znaleźć TUTAJ. Dzisiaj jednak prezentujemy policz...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słone
,
Cynamon
,
Wołowina
,
śliwki suszone
,
Anyż
,
Kuskus
,
Policzki wołowe
,
Woda różana
Jak upiec gęś? Aleksander Baron zdradza swoje kulinarne sekrety
O wielkim powrocie gęsi na polskie stoły i o sposobach jej przygotowania rozmawiamy z szefem kuchni i właścicielem warszawskiej restauracji Solec 44.Dlaczego w Polsce jemy gęsi?Aleksander Baron: Gęsina dzika i hodowlana była naturalnym polskim pr...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Czytelnia
,
Gęś
Wieniec drożdżowy z cynamonem, kardamonem i czymś jeszcze
Jesienny poranek. Za oknem ciemno, krople deszczu spływają po szybie. Na szczęście, w domu jest ciepło i cynamonowo.Listopad nie rozpieszcza. Końcówka października to tylko delikatne preludium do tego co nas czeka przez najbliższy miesiąc. Listop...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słodkie
,
Drożdżowe
,
Cynamon
,
Kardamon
,
Gałka muszkatołowa
Zastanawiasz się co zrobić na śniadanie? Może gryczankę?
Kto powiedział, że poranne płatki muszą być nudne? Gryczanka z miodem gryczanym i dwójniakiem to propozycja na prawdziwie dekadencki poranek.Zwykle na śniadanie jemy owsiankę albo jaglankę. Mieszamy je z owocami, orzechami, czasem parmezanem i pomidora...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
śniadanie
,
Orzechy
,
Miód
,
Miód pitny
,
Kasza gryczana
Spaghetti z klopsikami
Czy gra planszowa wzmaga głód i inspiruje kuchennie? Pewnie!Granie w Spaghetti o którym pisaliśmy tutaj zwykle kończy się tym, że wszyscy mają ochotę na makaron. Najlepiej taki z mocno pomidorowo-warzywnym sosem i pysznymi klopsikami. Nasze pyszne klop...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Dzieci
,
Makaron
,
Parmezan
,
Obiad
,
Wołowina
Dać dziecku pobawić się Spaghetti
Uwielbiamy grać z dziećmi w planszówki. Do momentu, kiedy któreś z nich nie zacznie płakać, bo właśnie zaczyna przegrywać. Jest taka gra w której wszyscy mają równe szanse!Z dobrymi grami "off-line" jest tak, że zwykle trzeba obmyślić jakąś strat...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Czytelnia
←
Poprzednia
5
6
7
8
9
Następna
→