Dziś cos nowego, polecamy na upalne dni, gdy nie mamy ochoty piec i długo czekać na ciasto.
Składniki na spód:
1 opakowanie herbatników
1/4 kostki masła
Składniki na masę serowa:
700-800 g sera białego zmielonego lub typu cream cheese
250 ml śmietanki 30 %
2 łyżki kawy capuccino +30 ml wody ( do rozpuszczenia kawy)
6 łyżek żelatyny + 60 ml gorącej wody
1/3 szklanki cukru
1 tabliczka białej czekolady do polania ( opcjonalnie)
Przygotowanie:
Herbatniki na spód rozdrabniamy w blenderze i łączymy z rozpuszczonym masłem , konsystencja powinna być mokrego piachu ,na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ubijamy zmielone herbatniki tworząc niezbyt wysokie boki, wstawiamy na 20 min do lodówki.
Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy , w tym czasie mieszamy ser z rozpuszczoną kawą, dodajemy cukier, jeśli wolicie słodszy to należy dodać więcej cukru. Ubijamy śmietankę na sztywno i łączymy masę serowa z żelatyna i ubita śmietanką.Masę wylewamy na spod z ciasteczek. Wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny , po tym czasie rozpuszczamy czekoladę i lekko przestudzona polewamy sernik.