Składniki
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mleka plus 4 łyżki mleka
3/4 szklanki cukru
300-400 g wiśni bez pestek ( mogą być z kompotu )
100 g masła
50 g drożdży
szczypta soli
4 żółtka
1 jajko
200g białej czekolady
Wykonanie
1. Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka (nie gorącego!) wraz z łyżką cukru i mąki. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
2. Masło roztopić i wystudzić. Mąkę połączyć z solą, cukrem, mlekiem, żółtkami, jajkiem i rozczynem, wrzucić wiśnie . Ciasto wyrabiać przez chwilę, aż zacznie odchodzić od dłoni, przez cały czas wlewając cienkim strumieniem rozpuszczone masło. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.( mozna odrazu wlozyc do formeki w ktorej bedzie sie piekla wtedy pomijamy punkt 3 ) My nagrzewamy piekarnik przez 3-4 minuty, aby lekko się ocieplił, wyłączamy i wkładamy ciasto do wyrośnięcia.
3. Ciasto rozwałkować nastepnie zwinąć w rulon i przełożyć do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 150 stopni przez około 40 minut. (sprawdzamy, czy wbity w ciasto patyczek wychodzi suchy). Ostudzić. Wyjąć z formy. Można polać roztopioną czekoladą lub lukrem.