W tym roku na wszystkich portalach kulinarnych w Stanach Zjednoczonych widzimy prawdziwy boom na ciastka - bałwanki. Postanowiłam więc wykorzystać ten pomysł i upiec własne ciastka. Wyszły przepyszne i przede wszystkim bardzo ładne! Podstawą bałwanków jest ciastko maślane, pokryte lukrem i pianką (marshmellow).
potrzebne składniki:300 g zimnego masła
pół szklanki cukru pudru
pół łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
do dekoracji:3 białka
100 g cukru pudru
barwniki spożywcze
białe pianki (marshmellows)
1. wszystkie składniki zagniatamy, aby powstała jednolita masa
2. zagniecione ciasto chowamy na godzinę do lodówki, aby odpoczęło
3. po wyjęciu z lodówki ciasto wałkujemy na grubość około 5 milimetrów i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut (aż będą złote)
4. po wyjęciu z piekarnika pozwalamy ciastkom wystygnąć
5. białka ubijamy na sztywną pianę i dosypujemy do niej cukier puder i ubijamy jeszcze chwilę, następnie stawiamy miskę na garnek z gotującą się wodą i ubijamy dalej, przez około 5 minut, aby piana odrobinę stężała
6. wystudzone ciastka pokrywamy białym lukrem, tak aby wyglądało to jak rozpuszczający się śnieg
7. na blaszce do pieczenia układamy pianki i podgrzewamy je w piecu, tak aby zaczęły się rozpuszczać, trzeba ich jednak pilnować, aby nie rozpuściły się za bardzo
8. podgrzane pianki przenosimy na ciastka
9. pozostały lukier mieszamy z barwnikami spożywczymi i dekorujemy dalej według uznania