Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Colors of Food
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
26
Kategorie
71
Śliwki - robaczywki
Na szczęście, te z których dziś korzystałam, robaczywe nie były. Zostało ich dosłownie kilka, po zjedzeniu całej reszty, ostały się również jakieś białka po drożdżówkach i tak powstała tarta/ciasto, jak kto woli. Nazywam tartą, bo każde ciasto na kruch...
Colors of Food
Ciasto
,
Masło
,
Beza
,
Jaja
,
Kruche
,
Tarta
,
śliwka
Czy naprawdę..
..minęło tyle czasu od ostatniego postu?Wiele razy siadałam i pisałam, a teraz wisi wszystko w wersjach roboczych, bez zdjęć, bez końca, a właściwie to i bez konkretnego początku.W nowym miejscu, nowa praca, nowe pomysły i powrót do gastronomii, już od...
Colors of Food
Veggie, veggie, veggie!
I choć przeciwnam używania wszędzie, gdzie tylko to możliwe wyrazów obcojęzycznych, to jednak słowo veggiejest jednym z moich ulubionych w kontekście języka angielskiego w kuchni. Nawet polskie tłumaczenie jest smaczne, lecz veggiebrzmi po ...
Colors of Food
Bezglutenowe
,
Wege
,
Marchew
,
Vegan
,
Ciecierzyca
,
Restaurant Day
Sernik inspirowany włoską słodyczą
Nic dziwnego, że po raz kolejny coś włoskiego.. każdy kto choć raz tu zajrzał na pewno zdążył zorientować się o moim zamiłowaniu do prostoty kuchni włoskiej.Tym razem sernik, który ma trochę więcej składników, niż wszystkie inne, ale jest przepys...
Colors of Food
Kuchnia włoska
,
Desery
,
Sernik
,
Mascarpone
,
Ricotta
,
Amaretti
,
Migdały
Wytrawne placki dyniowe
Do tej pory placki z dyni kojarzyły mi się raczej ze słodkością, jednak niejedno dynia ma oblicze! Wczoraj potraktowałam ją wytrawnie i choć zdjęć placki nie mają zbyt wielu i nie wyglądają na nich przepięknie, to są bardzo smaczne!Bez gadania, d...
Colors of Food
żytnia
,
Dynia
,
Parmezan
,
Placki
O tym, co niedawno i o drożdżach w wersji śniadaniowo - szkolnej.
Wrzesień obfitował w niesamowite wrażenia kulinarne. Jako żem urodzona w tym miesiącu, który ze szkołą się kojarzy, a mnie z piękną, polską, zielono-złotą jesienią, to wiąże on się zawsze z jakimiś uroczymi niespodziankami. Moi najbliżsi stanęli na wys...
Colors of Food
Sernik
,
Drożdże
,
śniadanie
,
Drożdżówka
,
Jabłka
,
Twaróg
Ciasteczka z masłem orzechowym i konfiturą malinową
Krótko zwięźle i na temat - masło orzechowe i maliny. Duet idealny, perfekcyjny pod każdym względem. A jeśli masło robimy sami, a konfitura z malin płynie i przypominacie sobie czerwone od owoców ręce - sukces gwarantowany. Maliny są tutaj sugestią, je...
Colors of Food
Maliny
,
Masło
,
Masło orzechowe
Ciasto ostatnich dni lata i kilka książek. Słów kilka także.
Blog znowu pokryty grubą warstwą kurzu, a ja nie mam chyba wymówki.. gdyż trzymiesięczna przerwa woła o pomstę do nieba. Wracam z prostym, szybkim ciastem, które w ustach się rozpływa i czerpie energię z ostatnich, letnich promieni słońca.Ale zanim o c...
Colors of Food
Tort truskawkowy na Dzień Dziecka i nie tylko ;)
Dziś prowadziłam warsztaty w Tośka Cantine, przy Teatrze Wielkim w Poznaniu. Dzieci mieszały z zapałem płatki owsiane, otręby, kakao i miód i chrupały ciacha po upieczeniu. Było wesoło, zdrowo i kolorowo - Alicja zadbała o to, żeby dzieci nie wyszły be...
Colors of Food
Ciasto
,
Desery
,
Mascarpone
,
Biszkopt
,
Tort
,
Truskawki
Pękające w szwach..
...cannelloni ze szpinakiem i ricottą. Ale no przepyszne. Może za dużo tak makaronu? Może za bardzo włoskie to wszystko? A wiecie co? Guzik mnie to obchodzi. Dlaczego? Kilka osób już, po jakichś eventach kulinarnych zapytało mnie, jak ukierunkowany jes...
Colors of Food
Kuchnia włoska
,
Ricotta
,
Szpinak
,
Cannelloni
Wiosenne risotto
Wiosna, wiosna, wiosna, ach to Ty! świetnie to brzmi.Chociaż za oknem stanowczo lato..Po deszczowym Restaurant Day, wracam na włoskie tereny. W kuchni, a już niedługo w mini urlopie! Dziękuję wszystkim, którzy byli ze mną 17. maja, mam nadzieję, ...
Colors of Food
Obiad
,
Bezglutenowe
,
Kuchnia włoska
,
Marchew
,
Rybka
,
Kalafior
,
Koperek
,
Ryż
Bezwarunkowo, na zabój jestem zakochana.
We Włoszech oczywiście! Nie we Włochach, aczkolwiek oni sympatyczni, mili i dobrzy ludzie. I weseli. Ale kuchnia ich. I kawa dobra i wszędzie. O rety. A może to trochę ta miłość przez fakt z kim byłam tam pierwszy raz i jak mnie kark od zadzierania gło...
Colors of Food
Obiad
,
Kuchnia włoska
,
Spaghetti
,
Oliwa
Improwizacje na temat spaghetti!
Jak mniemam, najpopularniejszym spaghetti jest bolońskie lub napoli. Ja jednak postanowiłam od standardów odejść i spróbować czegoś, owszem, rodem ze słonecznej Italli, ale w trochę innym stylu. Do przygotowania spaghetti użyłam pesto z suszonych pomid...
Colors of Food
Spaghetti
,
Suszone pomidory
,
Cukinia
,
Konkurs
,
Makaron
,
Omnomnom
Ryba z pieca wiosenną porą!
Postnie, czy po prostu - ryba, to bardzo ważny element naszej diety. Przyznam szczerze, że pojawia się ona w moim menu stanowczo zbyt rzadko. Jest to spowodowane na pewno preferencjami "współjedzących", ale mimo wszystko. Ryba jest ważna, pyszna, sycąc...
Colors of Food
Obiad
,
Bezglutenowe
,
Cytryna
,
Rybka
,
Czosnek
Marchewkowe - bezglutenowe !
Upieczone kilka dni temu po raz pierwszy, dziś upiekłam kolejne, pod pretekstem zrobienia kilku zdjęć... bo przecież przepis bez zdjęć być nie może, prawda? ;) A przecież dziś urodziny, a tort dopiero na środę ma być, no to jak to tak! Przyjemne z poży...
Colors of Food
Bezglutenowe
,
Ciasto
,
Marchew
Tort na dzień św. Patryka.. czyli szpinakowa lasagne:)
Dlaczego tort? A dlatego, że w kształcie tortu, gdyż lasagne nietypowa - naleśnikowa!Dlaczego dedykowana świętemu Patrykowi? Bo przekładana zielonym szpinakiem, jak tort kremem ;) I chociaż koniczyny nie przypomina, szpinak jest jednym z moich ul...
Colors of Food
Obiad
,
Wege
,
Mąka
,
Szpinak
1
2
Następna
→