Nie za słodki klasyk z ciasta czekoladowego i masy czekoladowej udekorowany borówkami amerykańskimi i polany czekoladową polewą. Jednym słowem przysmak dla miłośników czekolady! :)
Składniki na biszkopt są takie same ja w tym torcie :
http://cioccolato-paradiso.blogspot.com/2013/08/tort-z-biaej-czekolady-z-owocami.htmlTylko dodajemy jeszcze 4-5 łyżek kakao.
Składniki na masę:- 3 serki mascarpone
- 500 ml śmietanki
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1łyżka kakao
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo: 200 gram borówek amerykańskich , lub malin i tabliczka gorzkiej czekolady.
Pieczemy biszkopt tak jak w linku ,który podałam wyżej. Masę przygotowujemy w misce. Do serków dodajemy rozpuszczoną czekoladę , kakao i cukier puder. Miksujemy. Do masy dodajemy ubitą śmietankę i mieszamy łyżką. Biszkopt kroimy na 3 części , nasączamy go wodą lub jeśli wolicie to alkoholem np. wódką zmieszaną z wodą . Masę dzielimy na 3 części . Najlepiej jak 2 ważą tyle samo a jedna trochę więcej ,żeby z niej też udekorować górę i boki tortu. Biszkopty przekładamy masą . dekorujemy boki tortu oraz górę i układamy jedna obok drugiej borówki lub maliny. Całość polałam jeszcze roztopioną gorzką czekoladą. Gotowy Tort najlepiej schłodzić na parę godzin w lodówce. :)
Ps. Kiedy nasączacie biszkopt , możecie go też dodatkowo posmarować dżemem jagodowym :)
Ps.2 Jeśli nie lubicie gorzkiej czekolady i chcecie ,żeby masa była bardziej słodka można rozpuścić gorzką i mleczną :)