''Babka'' dlatego ponieważ , ma być robiona w formie do babki ,ale ja upiekłam ją w zwykłej kwadratowej foremce. Smak może mieć różny to zależy od tego jakie budynie dodacie, ja dałam czekoladowe. Mega szybka do zrobienia .W zasadzie można ją nazwać babką na ostatnią chwilę :)
Składniki:- 4 budynie ( smak dowolny to od was zależy jaki dodacie. Najlepiej ,żeby wszystkie budynie były takie same lepiej, smaków nie mieszałam aczkolwiek coś ciekawego może wyjść)
- 6 jaj
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady lub
Jaja i cukier ucieramy na puszystą masę, można to zrobić ręcznie lub mikserem jak kto woli, dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia , mieszamy. Na końcu dodajemy olej i budynie. Miksujemy. Gotową masę ,przelewamy do formy pieczemy 50 min w 170 stopniach.
Ciasto nie ukrywam jest suche , dlatego po upieczeniu nasączamy je wodą z cytryną lub sokiem i polewamy roztopioną czekoladą lub lukrem z cukru pudru :)
Dla bardziej wymagających podaję przepis na polewę Ganache ,która również pasuje.
Składniki:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 200ml kremówki
Kremówkę podgrzewamy w garnuszku na ogniu , gdy widzimy ,że zaczyna parować , odstawiamy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy ,aż czekolada się rozpuści. Po 5 minutach powinna zgęstnieć , tworząc gęstą polewę.