



Już niedługo walentynki. W związku z tym dziś na blogu pomysł na słodki upominek dla ukochanej osoby. Z pewnością własnoręczne upieczenie i udekorowanie ciasteczek będzie stanowiło szczególną wartość dla obdarowanych. Słodkości wystarczy ładnie zapakować, a z pewnością ucieszą nie tylko oko, ale i podniebienie.
Do udekorowania ciasteczek użyłam lukru w dwóch kolorach – różowym i popielatym. Każdy z nich miał dwie gęstości – gęsty do utworzenia konturów i końcowych ramek, oraz rzadszy (o konsystencji mydła w płynie) do rozprowadzenia po całej powierzchni ciastek i wykonania kropek oraz pasków. Kropki i paski zostały naniesione na jednorodną warstwę lukru, gdy lukier był jeszcze całkiem mokry. W ten sposób tekstura „wchłonęła się”, a dekoracje pozostały płaskie.
Przed przystąpieniem do rysowania ramek ciastka zostały odstawione do wyschnięcia na co najmniej 3 godziny. Na sam koniec na ciastka nakleiłam dekoracje z czekolady (kwiatki i kokardki) przy użyciu kleksa z lukru.
Lukier królewski w 5 minut
| Porcje | Czas przygotowania |
| ~1szklanka | 5minut |
| Porcje | Czas przygotowania | | ~1szklanka | 5minut | | |
Składniki
- 1 białko(30 g)
- 200g cukru pudru
- 1łyżeczka octu lub soku z cytryny
Sposób przygotowania
Jajko sparzyć wrzątkiem, oddzielić białko od żółtka.
Białko umieścić w dość sporej misce, wsypać połowę cukru pudru i zmiksować używając najmniejszych obrotów miksera.
Dodać resztę cukru i miksować około 2 minut do uzyskania gęstego lukru. Na koniec dodać ocet (sok z cytryny) i miksować jeszcze około 1 minuty. Na zamieszczonym zdjęciu można zobaczyć konsystencję uzyskanego lukru.



Artykuł Kruche ciasteczka na walentynki pochodzi z serwisu Ciastkowy LAB.