Ostatnio dość często używam dyni w swoich wypiekach. Całkiem niedawno były to mumie na Halloween z dyniowym wypełnieniem, wcześniej dyniowe ciasteczka z karmelowym lukrem i dyniowo-serowe ciasto, które do złudzenia przypomina zebrę. W każdym z tych przepisów wykorzystuję dyniowe puree. Zawsze starałam się opisać w kilku krokach jak je przygotować. Stwierdziłam jednak, że może w końcu warto przygotować osobny wpis, pokazujący jak to zrobić krok po kroku.
Do przygotowania wspomnianej zupy używam puree z dyni i bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego w proporcjach 1:1 (czyli na przykład 1 szklanka puree i 1 szklanka bulionu). Oba te składniki mieszam, gotuję i doprawiam do smaku solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i szczypiorkiem. Podaję posypane pestkami słonecznika lub dyni.
Artykuł Jak przygotować puree z dyni pochodzi z serwisu Ciastkowy LAB.