Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Chilli, Czosnek i Oliwa | blog kulinarny
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
330
Kategorie
111
Jak zrobić labneh (ser z jogurtu)? - przepis krok po kroku
Labneh określany jest najprostszym serem na świecie, choć nie jestem pewna, czy rzeczywiście prawdziwym serem możemy go nazwać. Bo labneh to tak naprawdę jogurt naturalny doskonale odcedzony z serwatki. Grecy i mieszkańcy Lewantu nie znają "jogurtu gre...
Chilli, Czosnek i Oliwa | blog kulinarny
Pomidory faszerowane ryżem i tuńczykiem
Jedną z moich ulubionych greckich potraw jest gemista(gr. γεμιστά), czyli warzywa faszerowane ryżem. Mogą to być pomidory, cukinie, papryki, czy bakłażany, jednym słowem - najpiękniejsze warzywa, jakie lato ma nam do zaoferowania. Wprost zajadała...
Chilli, Czosnek i Oliwa | blog kulinarny
Tarta z cukinią, pomidorami i parmezanem
Tę tartę piekłam już dwa miesiące temu specjalnie do mojej fotoksiążki kulinarnej, ale jej smak pamiętam do dziś :) Cukinia i pomidory z dodatkiem parmezanu, doprawione oliwą aromatyzowaną czosnkiem i ziołami. Wszystko w lekkim, kruchym cieście. Tarta ...
Chilli, Czosnek i Oliwa | blog kulinarny
Gazpacho pomidorowo-arbuzowe
Choć upał aktualnie nam odpuścił, nie wątpię, że słonko jeszcze nie raz tego lata przygrzeje mocniej. Zgodnie z powiedzeniem "przezorny, zawsze ubezpieczony", gromadzę więc kolejne smakowite przepisy przynoszące ukojenie w upalne dni. Jedną z moich ulu...
Chilli, Czosnek i Oliwa | blog kulinarny
Sałatka nicejska z grillowanym stekiem z tuńczyka
Lipiec to idealna pora na przygotowanie sałatki nicejskiej - w warzywniakach króluje właśnie zielona fasolka i młode ziemniaczki, a pomidory także są coraz lepsze. Sałatka nicejska jest przepyszna, bardzo pożywna i z powodzeniem zastąpi Wam obiad w cie...
Chilli, Czosnek i Oliwa | blog kulinarny
Marokańska pastilla w wersji wege - z cukinią, marchewką i kuskusem
Dziś przedstawiam Wam kolejną po koftach z cukinii i ciecierzycy wegetariańską wariację na temat tradycyjnego arabskiego dania. Pastilla lub inaczej bastilla to marokański wytrawny placek z mięsnym nadzieniem zawiniętym w chrupiące ciasto warka przypom...
Chilli, Czosnek i Oliwa | blog kulinarny
Letnie orzeźwienie. Sangria truskawkowo-arbuzowa
Czyżby to lato znowu miało nam zafundować temperatury rodem z najcieplejszych zakątków świata? Jedno wiem na pewno - w ten weekend uciekam na wieś i chłodzę się na wszelkie możliwie sposoby. Chłodnik gazpacho, cytrynowa sałatka z kuskusem czy sałatka z...
Chilli, Czosnek i Oliwa | blog kulinarny
Młode ziemniaczki z sosem jogurtowym z harissą i cytrynowym bobem
Powiem Wam, że nie mogłam doczekać się świeżego bobu! W zeszłym roku akurat w sezonie na te pyszne zielone ziarenka karmiłam piersią mojego nowo-narodzonego, więc bób przeszedł mi koło nosa. Oj, w tym sezonie na pewno odbiję sobie tę stratę w dwójnasób...
Chilli, Czosnek i Oliwa | blog kulinarny
Kulisy fotografii kulinarnej: Jak zrobiłam zdjęcie zupy zielone minestrone?
Pin it! Przypnij powyższą grafikę, aby łatwo wrócić do tego artykułu lub podzielić się nim z innymi.Nie od razu Kraków zbudowano. Podobnie finałowe ujęcie to efekt wielu drobnych korekt i poprawek. Dziś w cyklu "Kulisy fotografii kulinarnej" pokażę Wam...
Chilli, Czosnek i Oliwa | blog kulinarny
Wegańskie kofty - klopsiki z cukinii i ciecierzycy
Tradycyjne kofty przygotowuje się oczywiście z mielonego mięsa. Te różnej wielkości i kształtu klopsy i klopsiki popularne są w wielu krajach, m.in. na Bałkanach i na Bliskim Wschodzie. Dwa lata temu, gdy jadłam jeszcze mięso, zamieściłam na blogu prze...
Chilli, Czosnek i Oliwa | blog kulinarny
Zielone minestrone - szybka, wiosenna zupa
Minestrone to włoska zupa na bazie warzyw, z dodatkiem makaronu i fasoli. Nie ma jednego przepisu na minestrone - robi się ją z takich składników, jakie są w sezonie, zawsze jednak jest gęsta, sycąca i pyszna. Dziś przedstawiam Wam szybką wiosenną wers...
Chilli, Czosnek i Oliwa | blog kulinarny
Jak zrobić domową pastę harissa? (przepis krok po kroku)
Harissa to bardzo ostra pasta przygotowywana z papryczek chilli, z dodatkiem czosnku, kolendry, kminu rzymskiego i oliwy. Choć jest używana także w innych krajach arabskich, harissa to przede wszystkich najważniejsza przyprawa w kuchni tunezyjskiej - j...
Chilli, Czosnek i Oliwa | blog kulinarny
5 sprzętów, bez których nie wyobrażam sobie mojej kuchni (Moje kuchenne skarby)
Nigdy nie byłam kuchenną gadżeciarą. Zresztą małe wymiary mojej kuchni (dysponuję skromnym aneksem kuchennym) zmusiły mnie do wybierania tylko niezbędnego sprzętu. Jestem raczej tradycjonalistką. Nie korzystam z przedziwnych jajowarów, specjalnych siek...
Chilli, Czosnek i Oliwa | blog kulinarny
3 proste przepisy na wiosenne bruschetty
Bruschetty czyli małe kanapeczki z opiekanego chleba z przeróżnymi dodatkami. Szczególnie kojarzą mi się z Toskanią - odnajdywałam je w menu prawie każdej odwiedzanej przeze mnie restauracji i osterii. To w czasie wyjazdu do tej pięknej krainy dowiedzi...
Chilli, Czosnek i Oliwa | blog kulinarny
Sałatka z młodych ziemniaków, szparagów i rzodkiewek
Jaką mamy piękną pogodę w ten długi weekend! Jeżeli udało Ci się wyjechać na mały urlop lub chociaż pod miasto - wiedz, że zielenieję z zazdrości :)W moim małym mieszkanku z oknami po zachodniej stronie robi się ostatnio jak w saunie, więc nie ma...
Chilli, Czosnek i Oliwa | blog kulinarny
Falafele buraczane (lub z botwinki)
Falafele, czyli wegańskie kotleciki z ciecierzycy, które być może znacie z budek z kebabami. Uwielbiam te maleństwa! Pewnego dnia na blogu z pewnością rozgości się przepis na tradycyjne falafele, ale tymczasem mam dla Was kolejną, tym razem pięknie róż...
Chilli, Czosnek i Oliwa | blog kulinarny
←
Poprzednia
10
11
12
13
14
Następna
→