W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę z kakao, cukrem oraz proszkiem do pieczenia. W drugiej mleko połącz z jajkiem i olejem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Mokre składniki dodaj do suchych i pamiętaj, że nie jest tu istotne energiczne mieszanie na idealną masę. Ciasto powinno być wyrabiane tylko do momentu połączenia się składników i nie dłużej, ponieważ może to spowodować twardość ciasta po upieczeniu.
Każdą z dziurek w blaszce wysmaruj palcem zamoczonym w oleju lub ciepłym maśle i posyp brzegi kaszą manną lub bułką. Następnie nakładaj sporego kleksa ciasta dużą łyżką, zostawiając około 1,5 cm wolnego miejsca od brzegu formy (babeczka musi urosnąć i nie uciec z dziurki).
Ja swoim babeczkom zrobiłam słodki środek, tzn. dodałam małego kleksa dżemu do środka oraz udekorowałam wierzch małym kawałkiem czekolady deserowej o zawartości 90% kakao.
Upiecz muffinki w 200 stopniach przez 20-25 minut. Sprawdź ciasto długim patyczkiem - jeśli nie jest mokre - słodkości gotowe!
Łasuchy zjedzą jeszcze ciepłe, ale ja polecam odczekać chwilę i schrupać, popijając mlekiem.