Już niedługo wznowimy nasze wtorkowe wyzwania i znów będziecie mogli zaskakiwać mnie swoimi kulinarnymi pomysłami. Ale zanim to nastąpi ruszamy z kolejną serią.
Co poniedziałek będziemy podrzucać Wam przepis na kolorowe i ciekawe śniadania. Bo chyba o wiele lepiej jest zaczynać tydzień czymś pysznym na talerzu. Chcemy przełamać śniadaniową rutynę! Precz z kanapkami z serem i płatkami śniadaniowymi!
Odmienimy Wasze śniadanie na lepsze!
Pierwszym daniem będzie frittata (Madziu dzięki, że mi o niej przypomniałaś!). To jajeczna potrawa popularna we Włoszech i Hiszpanii. Jest prosta w przygotowaniu, lekka i smaczna. Jej polega też na tym, że możemy dodać do niej co tylko nam się zamarzy, albo akurat to co zostało nam w lodówce.
Ja swoją frittatę zrobiłam z papryką, cukinię, młodą cebulką i szczypiorkiem.
A o to przepis:
Co potrzebujemy:- 5 jajek
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 czerwoną paprykę
- 1 cukinia
- 2 młode cebulki
- garść szczypiorku
- sól, pieprz
- 25 g tartego sera (ja użyłam pecorino)
- szczypta słodkiej papryki
Co robimy:
- Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy na 3 minuty na rozgrzaną, na patelni oliwę.
- Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy do nich śmietanę i warzywa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Wylewamy na nią masę jajeczną, nie mieszając jej. Na górę sypiemy starty ser, szczyptę papryki. Smażymy na wolnym ogniu 5-7 minut, a następnie przewracamy frittatę (najlepiej przykryć patelnię dużym talerzem, delikatni odwrócić patelnie, a następnie delikatnie zsunąć frittatę drugą stroną na patelnie). Po przewróceniu smażymy przez około 3 minuty. Można również zapiec ją w piekarniku, ale ja wolę opcję z patelni.
- Kroimy jak pizze i podajemy na ciepło.
Frittatę można podać ze swoim ulubionym sosem. Ja użyłam sosu na bazie jogurtu naturalnego, ziół prowansalskich i czosnku.
Życzę Wam smacznego i mam nadzieję, że ta jajeczna potrawa przypadnie Wam do gustu i że zaczniecie ten tydzień pełni energii!
Dobrego poniedziałku!