Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
burczymiwbrzuchu
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
394
Kategorie
174
Napar z forscycji i imbiru
Jeśli masz wrażenie, że czujesz się niewyraźnie - nie sięgaj po Rutinoscorbin! Wybierz się w teren i nazbieraj kwiaty forsycji. Na pewno kojarzysz krzewy z kwitnącymi żółtymi kwiatami, otóż są one jadalne i można je ciekawie wykorzystać w kuchni. Zawie...
burczymiwbrzuchu
Tosia
,
Wiosna
,
W szklance
,
Kwiaty
Sezon na rabarbar: Strir fry z rabarbarem, wołowiną i granatem
Ah, właśnie dla takich chwil warto było rozpocząć nowy cykl na blogu. Wiosna coraz bardziej się rozkręca, a dzięki temu na straganach i na naszych talerzach robi się piękniej. W tym tygodniu już w niektórych warzywniakach można natrafić na różowo-zielo...
burczymiwbrzuchu
Tosia
,
Obiad
,
Wiosna
,
Przekąski
,
Mięsne
,
Sezon na
,
Mięta
,
Rabarbar
,
Granat
Wiosenne menu w Głównej Osobowej
Szczerze pokochałyśmy te momenty, kiedy w Głównej Osobowej (ul. Abrahama 39, Gdynia) pojawia się nowe menu sezonowe i w naszych skrzynkach znajduje się po raz kolejny zaproszenie na degustację (zimową relację możecie zobaczyć tutaj). A czemu tak emocjo...
burczymiwbrzuchu
Tosia
,
Śliwka
,
Wiosna
,
Restauracje
Śniadanie do łóżka #218: Batony śniadaniowe z truskawkami i jogurtem
Oj cięzko mi idzie ostatnio gotowanie i cokolwiek co nie wiąże się z opieką nad dzieckiem. Po miesiącach spokoju i przespanych nocy brutalnie dopadło nas ząbkowanie. W nocy budzimy się obowiązkowo co godzinę, a w dzień chodzimy jak zombiaki. No cóż, tr...
burczymiwbrzuchu
Śliwka
,
Wiosna
,
Śniadanie
,
Śniadanie do łóżka
,
Banany
,
Orzechy
,
Masło orzechowe
Krówki z solą i rozmarynem
We wczorajszym wpisie opowiadałyśmy o wernisażu "Food is Good", a dziś przedstawiam jeden z przepisów na przekąskę inspirowaną obrazem Dawida Majgata. Wszystkie dania zawierały w roli głównej jakieś mięso, oprócz oczywiście deseru, którym były krówki. ...
burczymiwbrzuchu
Tosia
,
Deser
,
Rozmaryn
Wernisaż Food is Good - burczymiwbrzuchu w Sztuce Wyboru
Mamy nadzieję, że widzieliście już pierwszy film w historii burczymiwbrzuchu, z dumą publikowałyśmy go tutaj. Był on zapowiedzią niezwykłego eventu, do którego z przyjemnością dołączyłyśmy.Dawid Majgat, utalentowany młody artysta zaprosił nas do współo...
burczymiwbrzuchu
Tosia
,
Śliwka
,
Opowieści
Sezon na rzodkiewkę: Makaron z rzodkiewką i wędzoną makrelą
Jak już pewnie zdążyliście zauważyć, jeśli czytacie naszego bloga od jakiegoś czasu, staramy się z Tosią w naszych daniach kierować głównie sezonowością produktów (stąd podział przepisów na pory roku). Jest to całkowicie naturalne, w końcu rzodkiewki n...
burczymiwbrzuchu
Śniadanie do łóżka #217: Kokosowy pudding chia z wędzonym łososiem
Ludzie często narzekają na swój los, a szczególnie na obowiązki dnia codziennego, a przy tym zapominają o prostym powiedzonku "Jak sobie pościelisz, tak się wyśpisz". Nie zawsze jest to łatwe do zrealizowania, ale krótkoterminowe przewidywanie przyszło...
burczymiwbrzuchu
Tosia
,
Wiosna
,
Lato
,
Przekąski
,
Śniadanie
,
Śniadanie do łóżka
,
Z morza
,
W szklance
,
Mleko kokosowe
,
Rzodkiewka
Wiosenne menu w Dwóch Zmianach w Sopocie
Dzisiaj będzie trochę inaczej, zamiast kolejnego przepisu, chciałybyśmy podzielić się z wami relacją z pewnego wydarzenia, testowania nowego menu w Dwóch Zmianach, jednym z naszych ulubionych lokali na Monciaku w Sopocie. Miałyśmy to szczęście, ż...
burczymiwbrzuchu
Tosia
,
Śliwka
,
Wiosna
,
Opowieści
,
Restauracje
Burczymifon - marzec
Okiem Śliwki (instagram @sliwkamarta , snapchat sliwkamarta)na słodko| sesja z ładnebebe.pl| czas podlać sukulenty| szczypior zwiastuje wiosnę| złowieszcze chmury nad sopotem| namiastka lata| bar przystań i słynne pieczywo czosnkowe| wielkanoc po polsk...
burczymiwbrzuchu
Tosia
,
Śliwka
,
Burczymifon
Sezon na cebulkę dymkę : słodko-kwaśna dymka
Stali czytelnicy, którzy zaglądają do nas od kilku lat na pewno pamiętają kilka cyklów tematycznych, które prowadziłyśmy na blogu. Dla przypomnienia trochę ponudzę :) Najpierw była "Słodka sobota", w ramach której przez 131 tygodni zamieszczałyśmy co t...
burczymiwbrzuchu
Tosia
,
Wiosna
,
Bezmięsne
,
Z warzywniaka
,
Sezon na
,
W słoiku
,
Cebula
Śniadanie do łóżka #216: Kanapka z krewetkami i awokado
Właściwie to od początku miał być tuńczyk. Wyobrażałam sobie plastry prawie surowego, tylko lekko obsmażonego z każdej strony (bo takiego właśnie lubię), wymoczonego w orientalnej zalewie, a niedostępność produktu zepsuła mi zabawę. Ale nie do końca zr...
burczymiwbrzuchu
Śliwka
,
Przekąski
,
Śniadanie
,
Śniadanie do łóżka
,
Z morza
,
Kolendra
,
Awokado
,
Krewetki
Bananowy sernik z czekoladą, solonym karmelem i popcornem
Święta, święta i po świętach! A ja mam dla was jeszcze jeden przepis na sernik, który królował na moim wielkanocnym stole. Na szczęście możecie go upiec przez cały rok, bo tak naprawdę niewiele ma wspólnego ze świętami.Przy okazji przepisu na mazurek w...
burczymiwbrzuchu
Wiosna
,
Deser
,
Wielkanoc
,
Czekolada
,
Banany
,
Twaróg
,
Karmel/kajmak
Sernik cynamonowo-miodowy
Dzisiaj krótko. Nie będę was zanudzać przedświątecznymi historiami, bo pewnie część z was (podobnie jak ja) spędza sobotni wieczór w kuchni, starając się ze wszystkim zdążyć przed jutrzejszym śniadaniem i późniejszą wyżerką.Zostawię wam tu jednak przep...
burczymiwbrzuchu
Śliwka
,
Wiosna
,
Deser
,
Wielkanoc
,
Cynamon
,
Miód
Mazurek Dacquoise
Każde święta wiążą się z jakimiś rytuałami, które przychodzą nam zupełnie naturalnie. Przed świętami Bożego Narodzenia robię domowe nalewki i hoduję zakwas na barszcz. Z kolei w okresie wielkanocnym wypracowałam przez lata inny zwyczaj. Co roku wymyśla...
burczymiwbrzuchu
Tosia
,
Wiosna
,
Deser
,
Wielkanoc
,
Orzechy
Wielkanoc z burczymiwbrzuchu
Małymi krokami zbliżają się święta. Nie da się ukryć, że odliczanie do świąt Bożego Narodzenia przebiega zawsze trochę głośniej niż do Wielkanocy. Dlatego jeśli jeszcze nie zdążyliście przygotować świątecznego menu, to przychodzimy z pomocą.Podzieliłyś...
burczymiwbrzuchu
Wiosna
,
Wielkanoc
←
Poprzednia
11
12
13
14
15
Następna
→