Czasami zastanawiam się czy ten trudny czas w mojej głowie kiedyś minie. Chyba dosięgam takiego dna, w swoich myślach, w swoich zmartwieniach i bania się o jutro, że nie ogarniam reszty. Jakaś taka pustka i czarna dziura, bez cienia wyjścia. Światełko w tunelu też coraz bardziej gaśnie.
Kopiec Kreta prawie wszyscy znają. Pudełkowe ciasto, które robi się błyskawicznie. Jednak pytanie, bo co jeść konserwanty, chemie, dodatki, które nie wpływają na smak, ale przede wszystkim nie idą nam na zdrowie? Tradycyjna wersja, z zeszytu mamy to biszkopt z mleka lub maślanki. Oczywiście robiąc zakupy zapomniałam jednego i drugiego, stanęło na jogurcie. Chyba nigdy nie wyszedł mi tak dobry ten Kopiec Kreta. Wilgotny, ciężki biszkopt, niezbyt słodki, który idealnie komponuje się ze słodką bitą śmietaną Nie ma do końca kształtu Kopca, ponieważ wiozłam go komunikacją miejską do pracy, więc istniało ryzyko, że Kopiec rozwali się w miazgę. Dla mnie oczywiście ciasto za słodkie, ale w pracy bardzo smakowało i znikało szybciutko :)
Kopiec KretaSkładniki:3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
250g masła
330g jogurtu naturalnego
5 łyżek kakao
3 jajka
500ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru waniliowego
3 banany
sok z cytryny
50g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:Oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Powoli dodajemy jogurt i miksujemy, dodajemy wymieszane ze sobą suche składniki. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do ciasta, aby nie opadła. Tortownicę u mnie o średnicy 26cm wykładamy smarujemy masłem i wylewamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Banany obieramy ze skórki, polewamy sokiem z cytryny, aby nie sczerniały. Śmietanę kremówkę ubijamy, na koniec dodając 3 łyżki cukru. Wystudzony biszkopt wydrążamy środek (zostawiamy rant i spód). Na otrzymanym okrągłym środku układamy plasterki bananów, na wierzchu nakładamy ubitą śmietanę. Posypujemy uciętym wierzchem ciasta, tworząc kruszonkę. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Smacznego!
