Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Skórka pomarańczowa
Blog kulinarny Biedronka w kuchni
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
39
Kategorie
82
Skórka pomarańczowa
Pozostając w klimacie świąt zapraszam Was po przepis na skórkę pomarańczową. To ostatni dzwonek na jej przygotowanie. Namoczenie i kilkukrotne jej smażenie zajmie Wam 5 dni.
Z podanych proporcji otrzymacie dwa niewielkie słoiczki (po odliczeniu ilości, jaką pochłoniecie sprawdzając, czy aby nie jest mdła;)).
POZIOM TRUDNOŚCI:
łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
5 dni-> 48 godzin na namoczenie skórki + 3 x 45 minut na jej smażenie
POTRZEBNE BĘDĄ:
pojemnik
rondelek
ostry nóż lub obieraczka do warzyw
dwa słoiczki
SKŁADNIKI:
6-7 pomarańczy
szklanka cukru
2 szklanki wody
1 łyżeczka octu spirytusowego
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Porządnie wyszorowane i wyparzone pomarańcze obieramy przy pomocy ostrego noża lub obieraczki do warzyw starając się obrać samą pomarańczową część - bez białych błonek.
Skórkę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do pojemnika i zalewamy zimną wodą.
Tak przygotowaną skórkę odstawiamy do lodówki na 2 dni. W tym czasie co dwanaście godzin odsączamy skórkę i zalewamy ją ponownie zimną wodą.
Namoczoną skórkę przekładamy do rondelka, wsypujemy szklankę cukru, wlewamy 2 szklanki wody i na bardzo, bardzo wolnym ogniu gotujemy ją przez 45 minut co jakiś czas mieszając ( staramy się nie dopuścić do "bulgotania"- jeśli tak się zdarzy- na chwilę zdejmijcie rondelek z ognia).
Po tym czasie rondelek ze skórką odstawiamy na 24 godziny ( nie chowamy do lodówki- ja po prostu postawiłam go na blacie w kuchni).
Smażenie skórki powtarzamy dwukrotnie ( w sumie musi się smażyć 3 razy po 45 minut). Jeśli syrop będzie zbyt gęsty- w miarę potrzeby rozrzedźcie syrop wodą.
Ostatniego dnia po wysmażeniu dodajemy 1 łyżeczkę octu i całość dosmażamy jeszcze przez 30 minut.
Skórkę pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie przekładamy ją do wyparzonych słoiczków.
WŁALA :)
Blog kulinarny Biedronka w kuchni
07 gru 15
Polecane przepisy
Domowa skórka pomarańczowa
W niemal każdym większym sklepie spożywczym przed Świętami można kupić kandyzowaną skórkę pomarańczową, żaden jednak z gotowych produktów nie może się równać z tą, zrobioną samodzielnie w domu. Domowa skórka pomarańczowa z powodzeniem może zastąpić kup...
CIASTKOŻERCY.PL
WSZYSTKIE
,
PRZEPISY
,
Top wpisy
,
Topka
,
Zbiorcze
,
SLIDER
,
UNDERSLIDER
,
ŚWIĄTECZNE
,
DODATKI
,
Boże narodzenie
,
święta
,
Ciasto
,
Pomarańcza
Jadalny prezent bez cukru. Kandyzowana w ksylitolu skórka pomarańczowa z czekoladą
I oto jest! Kolejny jadalny prezent bez cukru. Kandyzowana w ksylitolu skórka pomarańczowa z czekoladą. Okazji do przygotowywania takich upominków jest wiele. W najbliższym czasie będą to Mikołajki. 6 grudnia kojarzy się ze słodkościami wręczanym...
Na pół słodko
Przepisy
,
Wegańskie
,
Bez cukru
,
Bez glutenu
,
SEZON NA
,
Bez jaj
,
Święta Bożego Narodzenia
,
Święta, okazje
,
Bez pszenicy
,
CZEKOLADOWE PRZEPISY
,
Walentynki
,
Pomarańcze
,
Bezmleka
,
Wegańskie słodkości
,
Jadalny prezent bez cukru
,
Mikołajki
,
Cytrusy
,
Zero west
DOMOWE PIEGUSKI Z CZEKOLADĄ
Pyszne, mięciutkie, mocno maślane z dodatkiem kawałków mlecznej czekolady ❤❤❤ Na prawdę mało przy nich pracy, a przepis jest banalnie prosty. Nigdy więcej kupnych ciastek!!! Bo te domowe swoim smakiem pobiły wszystkie ze sklepowych półek. Dodatki...
Moje Walijskie Pichcenie ...
CIASTKA SŁODKIE I WYTRAWNE
Pascha w białej czekoladzie
Pascha w białej czekoladzie Pascha w białej czekoladzie to mini wersja tradycyjnej paschy z nowoczesnymi składnikami. Szczerze powiedziawszy nie jestem pewien, czy kandyzowana skórka pomarańczowa jest nowoczesnym składnikiem
Ciastecznik
Na zimno
,
Wielkanoc
,
Mini serniczki
,
Pascha
,
Ser
Babka pomarańczowa z lukrem
Polecam babkę pomarańczową jest pyszna a skórka powoduję.
UgotujmyCos.pl
SŁODKOŚCI
,
CIASTA
Cytrusowe ciasto a’la sękacz
Składniki ciasto: 8 jajek 265 g masła 60 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 95 g cukru kryształu 135 g cukru pudru szczypta soli szczypta proszku do pieczenia Delecta 2 łyżeczki cukru cytrynowego Delecta Pozostałe składniki: 300 ml konfitury pom...
Ciasta
Pomarańczowa babka z czarnuszką
My Blueberry Corner by "jagodzianka"
My Blueberry Corner
Kuchnia polska
,
święta
,
Na słodko
,
Ciasto drożdżowe
,
Ciasta
,
Wielkanoc
Skórka pomarańczowa kandyzowana
Postanowiłam sama zrobić skórkę pomarańczową kandyzowaną ..
UgotujmyCos.pl
BEZ KATEGORII
,
SŁODKOŚCI
Podpowiedzi wyszukiwań
O chuju złoty
Vintage ebooks
Vintage
Placuszki z jabłkami
Pączki francuskie
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym