Przepis na ciasto biszkoptowe z pianką pochodzi z książki kucharskiej "KUCHNIA POLSKA Przepisy dawne i nowe" wyd. Diogenes Ciasto biszkoptowe z pianką zawsze robiła moja babcia Jasia, dlatego to ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem, jest pyszne, lekkie i słodziutkie. Jak się okazuje, przepis nie jest aż tak trudny. Także zapraszam do skorzystania z przepisu - nawet najbardziej opornych do pieczenia osób :)
Składniki na ciasto biszkoptowe:
13 dag mąki pszennej
7 dag mąki ziemniaczanej
6 jajek
12 dag cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (wiem, że lepiej bez proszku, ale umówmy się wtedy mamy pewność, że wyrośnie)
szczypta soli
ewent. masło i tarta bułka do posypania formy
Składniki na piankę:
1/2 l śmietany 18%
1 cukier wanilinowy
4 czubate łyżeczki żelatyny
1 szklanka cukru pudru
3 galaretki truskawkowe
1,5 szklanki letniego mleka
Wykonanie ciasta biszkoptowego:
- Mąkę pszenną przesiać. Obydwa rodzaje mąki wymieszać. Żółtko ubić z połową cukru, domieszać połowę mąki. Białka lekko posolić, ubić na bardzo sztywną pianę, dodać pozostały cukier i ubijać, aż piana stanie się gęsta. Piekarnik nagrzać do ok. 180 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
- 1/3 piany wymieszać z resztą mąki i dodać do masy jajecznej. Następnie dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok 35-40 minut.
Wykonanie masy piankowej:
- Rozrobić 3 galaretki truskawkowe w 1,5 szklanki wrzącej wody. Przelać do płaskiego, szerokiego naczynia i pozostawić do ostygnięcia.
- W wysokim naczyniu wymieszać śmietanę, cukier waniliowy, żelatynę - wszystko wyrobić w 1,5 szklanki ciepłego mleka.
- Gdy galaretka będzie już gęsta, pokroić ją w kostkę i dodawać po kawałku do masy śmietanowej. Powoli miksować aż wszystkie składniki się połączą i dodawać kolejny kawałek galaretki, aż do wyczerpania.
Wykonanie Biszkoptu z pianką:
Tak naprawdę nie pozostało nic innego jak przeciąć biszkopt wzdłuż. Do blaszki włożyć jedną część ciasta, wlać masę piankową (która jest w tym momencie jeszcze płynna), przykryć kolejną warstwą ciasta i posypać cukrem pudrem na wierzchu.
Teraz najtrudniejsze... Ciasto odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny ;)
Polecam smacznego!