Dzisiaj czas na słodkości! Nie często można widzieć jakiś placek w moim wykonaniu, ponieważ po pierwsze - ze słodkiego najbardziej lubię schabowe, a po drugie uważam, że pieczenie zajmuje zdecydowanie za dużo czasu! Tak czy inaczej od czasu do czasu zdarza się, że i ja coś upiekę, a jeśli już się uda, to muszę się tym z Wami podzielić :) Zapraszam!
Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować: - 6 jaj - 1 szklankę cukru - 3 budynie czekoladowe - pół szklanki mąki wrocławskiej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do przygotowania masy będziemy potrzebować: - pół szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 500 ml śmietany kremówki 36% - 3 serki waniliowe (np. Danio) - 2 galaretki cytrynowe
Pamiętajcie, aby do odmierzania mąki i cukru zawsze używać takiej samej wielkości szklanek!
Do dekoracji: - pół puszki brzoskwiń - 1 mleczną czekoladę - pół szklanki mleka
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
1. Na samym początku musimy ubić białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy szklankę cukru i stopniowo żółtka. Wszystko ze sobą dokładnie łączymy.
2. Kiedy masa jajeczna połączyła się z cukrem dodajemy budynie czekoladowe oraz mąkę. Ponownie delikatnie ubijamy.
3. Na samym końcu dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy przez krótką chwilę na najmniejszych obrotach.
4. Przygotowujemy formę do pieczenia (moja ma wymiary 30 x 25 x 6 cm), smarujemy ją dokładnie cienką warstwą masła, a na spód wykładamy papier do pieczenia.
5. Przelewamy gotową masę i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, odstawiamy je do całkowitego ostygnięcia i zabieramy się za masę.
1. Zaczynamy od rozpuszczenia cytrynowej galaretki w 3/4 szklanki wody, odstawiamy do ostygnięcia.
2. Następnie dokładnie ubijamy śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym.
3. Dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę, ponownie miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach.
4. Na koniec dodajemy serki waniliowe i ponownie delikatnie mieszamy.
Na ostudzony i przekrojony na pół biszkopt (najlepiej jest naciąć delikatnie brzegi biszkoptu, a środek przeciąć najzwyklejszą nitką, przesuwając ją przez ciasto od prawej do lewej :) przekładamy całą masę.
1. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i na wierzch wykładamy odsączone i pokrojone w plasterki brzoskwinie.
2. Na koniec rozpuszczamy w garnuszku mleczną czekoladę z połową szklanki i mleka i polewamy z wierzchu (mleko sprawi, że czekolada nie stanie się z powrotem bardzo twarda na placku, będzie miała bardziej elastyczną konsystencję)
3. Całość wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc i smakujemy od razu na drugi dzień do kawy! :)
Mleczna kanapka domowej produkcji Ciekawa jestem czy idąc z dziećmi do sklepu macie prośby od nich typu, Mamo kup mi, proszę mleczną kanapkę! U mnie zdarza się do dość często, ale powiem szczerze, że niezbyt chętnie przystaje na te prośby. Mleczna kana...
Proste owsiane ciasto z brzoskwiniami doskonae dla osb, ktre chc przemyci troszk cennych skadnikw odywczych. Do ciasta dodaam patki
Post Owsiane ciasto z brzoskwiniami pojawił się...
Dawno temu, w odległych i niepamiętnych czasach lubiłam sięgać po mleczne kanapki, gdy miałam kaca. Zawarta w tych przekąskach dla dzieci (!) chemia, tłuszcz i cukier stanowiły świetną pożywkę dla mojego strutego alkoholem organizmu. Przygotowan...
Ciasto z brzoskwiniami, ktre przygotujesz w byskawicznym tempie. Puszyste, lekkie i sodkie z dodatkiem owocw sezonowych bdzie idealne na
Post Ciasto z brzoskwiniami pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.
Cześć Wszystkim! :)Dziś zapraszam na przepyszny sernik z rosą w wersji z gotowym kruchym spodem, dzięki czemu sernik przygotujecie szybko i sprawnie.Do przygotowania ciasta potrzebujemy:- 1 gotowe, kruche ciasto na spód plackaDo przygotowania masy sero...
Mleczna kanapka to batonik, który uwielbiają nie tylko dzieci, ale także dorośli :) Też należycie do grona, które kocha delektować się Mleczną Kanapką? :) Jeśli tak, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :) Inspiracja: Cynamonowy Pył Kinder Mleczna Kan...
W tym roku polskie brzoskwinie dojrzewały w pełny słońcu, są więc cudownie słodkie i soczyste. Przetwory z nich będą rewelacyjne, ale póki mamy dostęp do świeżych warto przygotować z nich lody i ciasta i tak dziś przedstawiam przepis na kruche ciasto ...