Kruche ciasteczka z orzechami włoskimi to od zawsze pozycja obowiązkowa na naszym świątecznym stole. Kiedyś robiła je moja babcia i, jak twierdziła, przepis na te kruche maleństwa jest w rodzinie od pokoleń. Teraz robię je ja, podobnie jak i inne świąteczne słodkości z zeszytu babci.
Bez tych ciasteczek naprawdę nie ma dla mnie Świąt!
Tym wpisem chciałabym zatem zapoczątkować cykl „Z zeszytu Babci„, w którym dzielić się będę cudownymi rodzinnymi przepisami.

Ciasteczka orzechowe
200g masła
80g cukru pudru
1 jajko
200g mąki
100g zmielonych orzechów włoskich
cukier puder do obtoczenia
Masło ucieram z cukrem, potem dodaję resztę składników, zagniatam i wstawiam do lodówki na 1-2h.
Po schłodzeniu formuję ciasteczka w kształcie małego jajka i spłaszczam. Układam je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
Piekę na złoto w temperaturze 170st (grzałka góra-dół), trwa to ok. 13-15min.
Po wyjęciu z piekarnika, kiedy ciastka są jeszcze bardzo ciepłe obtaczam je z jednej strony w cukrze pudrze, dzięki czemu tworzy się na nich coś na kształt pysznej, słodkiej polewy.

Ola.