Mocno maślane i baaardzo kruche ciasteczka dobre na każdą okazję. Dowolne dodatki smakowe dodadzą im charakteru, może to być np. starty imbir, skórka z cytryny, mak czy wanilia. Ciasteczka nadają się też do lukrowania.
Moja wzorzysta wersja powstała przy użyciu wałków z polskiej firmy STODOLA, a ciastka ułożyłam na przepięknym talerzyku od Art Gretta design.
Kruche ciasteczka maślane
150g masła
160g mąki tortowej
60g mąki ryżowej
60g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Wszystkie składniki zagniatam na gładkie ciasto i wstawiam na 30min do lodówki by lekko się schłodziło.
Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 5mm (w razie potrzeby podsypując blat mąką). Wałkując ciasto wałkiem do wzorków wytłaczam na nim wzór. Wycinam ciastka i z pomocą noża lub łopatki przekładam je na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
Piekę w temp. 170st. przez około 13min, aby ładnie się zezłociły.
Ola.